perjantai 8. maaliskuuta 2024

Kukkaniitty kasvilavassa

 Kukat kuuluvat tietysti myös hyötypuutarhaan ja niitä ei voi koskaan olla liikaa. Suosin etenkin helppoja suorakylvettäviä kesäkukkia, joilla saa helposti loihdittua ihanan "mininiityn" vaikkapa lavan päätyyn. Viime keväänä olin vahingossa trendikäs, valikoituani hyvin persikanaävyisiä kesäkukkia kaikkialle. Tämä vuoden värihän on "peach fuzz", joten luulen sen näkyvän varmaankin myös puutarhossa. Itse en kyllä juuri trendejä seuraa tai noudata, teen aina juuri niin kuin omaa silmää miellyttää. Tästä harmonisesta yhdistelmästä tuli kuitenkin sen verran ihana, että halusin näin maaliskuun pilvisenä pakkaspäivänä palata muistoissa viime kesään, ja niihin hetkiin kun kylvöinnostuksen kautta lopulta päästiin kukkaloistoon. 

Sekoitin yhteen ja hajakylvin siemenet:

• punapellava ’Salmon’
• isoräpelö (yksivuotinen koristeheinä)
• kehäkukat ’Pygmy Buff’ ja ’Snow Princess’
• puna-auringonkukka ’Astra Rose’.


Jotta hyöty ei unohtuisi, lopussa lavassa kasvoi rinnakkain sipulia ja porkkanaa. Nekin menivät samalla multiin toukokuussa 6.5. ja kastelun jälkeen peitin lavan kasvuharsolla. Kesäkuun alussa kaikki kesäkukat olivat lähteneet hyvin kasvuun.Heinäkuussa hempeän hehkuva kukinta alkoi - ja jatkui syksyyn asti. Tämä ’Pygmy Buff’ on yksi suosikkini kaikista lukuisista kehäkukkalajikkeista. Tätä ja ’Pink Surprisea’ pitää aina olla!Tämä ’Salmon’ -punapellava varasti sydämeni ihan totaalisesti ja sen siemeniä on tullut hommattua myös ensi kesäksi. Perinteistäkin punapellavaa otin ja saatan ehkä kylvää niitä sekaisin, sillä tämän lajikkeen keskustan tummemmpi puna toistaa kivasti myös niiden tummempaa punaista sävyä. 

Jälkeenpäin ajateltuna olisi näiden joukkoon voinut vielä laittaa jotain tummaa violetin-viininpunaista tai lähes mustaa ruiskaunokkia tai pioniunikkoa kontrastiksi. 

Kasvilajikkeiden yhdistely on kuin maalaisi taulua kukilla ja etukäteen saa miettiä mitä herkullisia sävyjä keskenään sekoittaa. Mikä parasta, nyt niitä yhdistelmiä kannattaa miettiä kun tekee kevään uusia kylvösuunnitelmia. Usein laitan keskenään sekoitettavat tai muuten vaan rinnakkain kylvettävien kasvien siemenpussit yhteen nippuun. Pistän ne kumilenkillä yhteen ja päälle lapun, mihin lavaan ne keväällä lopulta tulee. Saattaa vaikuttaa oudolta, mutta kun lavoja on paljon, joku järjestys on pakko pitää. :)Puna-auringonkukka ’Astra Rose’ oli kiehtova ilmestys, mutta ihan suosikkilistalleni se ei päätynyt. 

Ihastuin nimittäin vielä enemmän näihin valkoisiin auringonkukkiin ’Procut White Lite’. 

Tämän kesäkimpun myötä kivaa kesäkukkien odotusta! 
SHARE:

12 kommenttia

 1. Nämä suorakylvettävät kesäkukat ovat todella ihania ja jos tulee sellainen johdatus, että sävyt tai kukkien habitus menevät yksiin tarkoituksella tai vahingossa, niin aina parempi ja nämä ovat niin tärkeitä pölyttäjille! Suosin kesäkukkia niin suorakylvettäviä kuin taimetettaviakin, hurahdin ehkä hiukan kesäleikkomaahan vaikka kimppuja en juuri tee, mutta kiva niitä on käydä silittelemässä.

  Olen auringonkukkien rakastaja, juurikin tuo astra-sarja miellyttää, mutta on kuparin ja kullankeltaistakin kasvussa ollut ja tulee ensi kesänäkin myös eli 'Astra Rose' 'Astra Gold ja 'Astra Brown' - tilasin niitä Namuzonalta, myös valkoiset auringonkukat 'Vanilla Ice' , 'Italian White' ja 'Procut* White Lite' ovat suosikkejani, toki muutakin kylvän.

  Ja aikaisempaan postaukseesi samettikukista, nehän ovat ihan must! Mulla 'Red Gem' kasvarissa ja kaalien seassa sekä paprikoiden kainalossa on ihan pakollinen tuholaistorjuntaan sitruunantuoksullaan, samoin ihanainen 'Linné tagetes' sekä tagetes erecta valtavine kasvustoineen.

  Mukavaa Naistenpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin lemppareita ovat kyllä kaikki auringonkukat ja etenkin nämä vaaleat sävyt just nyt. Samoin kaikki tumman viininpunaiset kuten ’Moulin Rouge’ ja ’Black Magic’ - mutta eipä sillä - kaikki auringonkukat on yhtä ihania, mutta persoonallisuuksilla pitää aina edes vähän hifistellä. :-D Mä niin rakastan leikkokimppujen tekemistä ja vien aina kesällä niitä tuliaisiksi - aina kukkakimppu ilahduttaa yhtä paljon niin saajaa kuin antajaansa.

   Kiitos samoin sinulle oikein hyvää naistenpäivää!

   Poista
 2. Ihana niittysekoitus! Ja mitkä sävyt!
  Hyvä idea miettiä kylvökset kuhunkin lavaan valmiiksi ja laittaa nipuiksi. Samalla voisi myös kylvömuistiinpanot tehdä siististi pöydän ääressä sisällä, kun normaalisti ne tulee tehtyä multaisilla sormilla ja harakanvarpailla tuulen tempoessa puutarhapäiväkirjan sivuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä oli kyllä niin ihanat sävyt ja musta tuli punapellavafani ihan kertalakista. Muistan että joskus sitä olin kylvänyt, mutta paikka oli ilmeisesti huono kun jäivät vähän vaatimattomiksi, mutta nämä kasvoivat kunnolla kokoa ja kukinta jatkui pitkään.

   Mulla on vähän se tapa että jos en tee asioista aina jotain listoja - ja mielellään ennakkoon - niin sitten ajatus tilttaa kun pitäisi lähteä kylvämään ja edessä on laatikollinen kaikkea mahdollista. :-D Näin talvella on niin paljon mukavampi vatvoa kun keväällä on kuitenkin koko ajan joku kukkakiire päällä. Otan myös aina kännykällä kuvan siemenpusseista ja kylvöpaikasta jos satun unohtamaan myöhemmin mitä minnekin tuli ripoteltua.

   Poista
 3. Onpa ihana niittyseos, tuollainen hempeän hempukka. Joku mustanpuhuva ruiskaunokki tai unikko olisikin sopinut sekaan upeasti.
  Olen kokeillut pari kertaa punapellavaa, mutta siemenet ovat itäneet huonosti ja kukinta on jäänyt pariin kukkaan. Kasvupaikatkin olivat varmaan kehnoja. Ehkä voisi joskus yrittää uudelleen paremmassa paikassa ja tuoreilla siemenillä.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Joo, se voi olla että kasvupaikkakin vaikuttaa ja jos siemenet ovat olleet vähän vanhoja. Ei minullakaan aina ole näin hyvin onnistuneet. Keväällä mietin että tuliko liiankin vahva maa näille laitettua kun kanankakkarakeita ripottelin vielä sekaan, mutta ihan sopivasti kasvoivat. Monet siemenet kannattaa myös peittää harsoilla että linnut eivät käy niitä napsimassa. Olen monet unikotkin menettänyt linnuille. :-D

   Poista
 4. Aivan ihana niitty. Taidan kylvää suorakylvöt samaan tapaan keväällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa. :) Niin helppoa ja villin näyttävää - vain mielikuvitus on rajana!

   Poista
 5. Oi, juuri tuollaisen niityn teen yhteen lavakaulukseen ensi kesäksi. Olen päättänyt, että kylvän suorakylvettävät tänä keväänä todella suoraan maahan, enkä esikasvatuksen kautta.
  Laitankin ne kaikki sekaisin niityksi: kehäkukat, unikot, koristepellavan, ruiskaunokit, räpelön siemeniäkin on ja olikohan silkkikukkaakin. Tuskin maltan odottaa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että innostuit! ♥ Suorakylvö on kyllä helppoa ja kun kaikki siemenet sekoittaa keskenään, aina siellä joku on kukassa. Unikoitakin voi kylvää parissa erässä muutaman viikon välein niin kestää sitten kukinta pidempään. Tuo räpelö on kyllä hauska heinä ja tosi kiva kuivattunakin. Tule jo keväinen lämpöaalto! :)

   Poista
 6. Ihana hempeitä värejä kesäkukissasi, hyvin sopivat yhteen.
  Minullakin suunnitelmissa tehdä sekoitus kesäkukista, pussit jo odottavat, ja minäkin, malttamattomana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä kevään odotus on aina yhtä raastavan hidasta ja siemenpussit polttelee näpeissä. :) Onneksi sentään saa jo pieniä taimia koulia sisätiloissa ja välillä käydä aurinkoisena päivänä kasvihuoneessa fiilistelemässä ja siivoilemassa.

   Poista

Blogger Template by pipdig