Krassit (Tropaeolum) ovat kesäkukista helpoimpia. Ne palkitsevat runsaalla kukinnalla, kun istutat ne aurinkoiselle paikalle. Varjossa ja puolivarjossa kasvu keskittyy enemmän reheviin lehtiin ja kukkia on silloin vähemmän - toki krassi on silloinkin kaunis. Myös runsas typpilannoitus saa aikaan paljon rehevää vihreää kasvua kukkien kustannuksella, joten kukkaloistoa kaipaavan kannattaa olla maltillinen lannoituksen kanssa.
Koska krassi on yksi lavatarhani peruskukista joka kesä, ajattelin tehdä pienen yhteenvedon erilaisista lempilajikkeista, joita on tullut kokeiltua vuosien varrella.
Parimetriset köynnöskrassit eli isoköynnöskrassit (T. majus) peittävät hyvin vaaka- ja pystysuoraa alaa, eli niitä voi käyttää maanpeittokasveina tai köynnöksenä porteissa ja säleiköissä. Tuttuja isoköynnöskrassilajikkeita ovat esimerkiksi: ’Milkmaid’, ’Purple Emperor’, ’Glorious Gleam’ ja ’Spitfire’.
’Purple Emperor’ on isoköynnöskrassien värikästä sävymaailmaa ajatellen ehkä kaikista hillityin. Kukissa on lumoavalla tavalla vanhaa roosaa ja häivähdys viininpunaista.
Matalat ja lyhytversoiset pensaskrassit (T. majus Nanum-Ryhmä) sopivat puolestaan hyvin ruukkuun ja reunuskasveiksi. Lajikkeita ovat muun muassa: ’Prince Charming’, ’Peach Melba’, ’Black Velvet’, ’Alaska Salmon Orange’, ’Bloody Mary’ ja ’Jewel Cherry Rose’.
’Black Velvet’ ei ole aina näin mustanpuhuva, mutta varjoisemmassa paikassa tumma sävy tulee paremmin esiin. Aurinkoisella paikalla väri on lähinnä kirkkaanpunainen.
Köynnös- ja pensaskrassit ovat hyvin kylmänarkoja joten ne vaativat vain lyhyen esikasvatuksen huhti-toukokuussa tai suorakylvön kasvupaikalle touko-kesäkuussa. Itse laitan krassit esikasvamaan lämmittämättömään kasvihuoneeseen toukokuun alkupuolella, samoihin aikoihin kuin vaikkapa pavut ja kesäkurpitsat.
Täällä IV-vyöhykkeellä voi olla joskus huonoina vuosina hallaöitä vielä kesäkuussa. Joskus lämpimänä keväänä olen myös suorakylvänyt siemeniä lavan reunaan, harson alle, toukokuun alussa.
’Jewel Cherry Rose’ on todella voimakaan magentanpunainen, mutta kiva vaihtoehto jos ei pidä lämpimästä oranssinpunaisesta. Matalakasvuisena se sopii hyvin ruukkuihin ja lavan reunalle. Yritin joskus amppelissakin kasvattaa krasseja, mutta kosteutta vaativana kasvina se ei sopinut liian nopeasti kuivuvaan amppeliin ja kasvu jäi hieman kituvaksi. Suuressa muoviruukussa ne viihtyvät hyvin, kunhan paikka ei ole liian paahteinen.
Krassit tekevät paljon siemeniä, joten niitä voi kerätä kuivumaan loppukesällä. Vaikka krassit eivät ole missään nimessä syyskylvettäviä kasveja, olin yllättynyt kun yhtenä keväänä lavan ja kivituhkakäytävän välistä oli lähtenyt vaalean ’Milkmaid’ -krassin taimi versomaan, ihan itsestään kylväytyneenä. Se oli harvinaista. Useimmiten maahan varisseet mehevät siemenet mätänevät syksyn kosteudessa.
Ennen kylvämistä kuivatut krassinsiemenet voi laittaa veteen likoamaan pariksi tunniksi. Hyvin ne toki lähtevät itämään myös ihan suoraan kosteassa mullassa.
Hieman lohenpunainen ’Alaska Salmon Orange’ sopii hyvin vuoden 2024 trendiväriä (peach fuzz) hakeville. Tämä on yksi kestosuosikkini paitsi runsaan kukintansa, myös kauniiden valkokirjavien lehtiensä vuoksi.
Miksi köynnös- ja pensaskrasseja kannattaa kasvattaa hyötypuutarhassa?
- Hyvä pörriäiskasvi ja houkuttelee myös kukkakärpäsiä, joiden toukat syö kirvojen munia.
- Kokonaan syötävä - lehdet, siemenet ja kukat.
- Krassien kukat ovat kauniita koristeina vaikkapa kesäsalaatissa.
- Helppohoitoinen ja näyttävä kasvi kaikenlaisille kasvupaikoille.
- Voi torjua etanoita ja muita tuholaisia tuoksullaan.
- Hyvä kumppanuuskasvi kurpitsoille, kaaleille ja kurkuille. Huomasin itse yhtenä kesänä että etenkin kesäkurpitsan kaverina lavassa kasvanut matala pensaskrassi sai myös kesäkurpitsat kasvamaan todella hyvin. Suuret lehdet varjostavat maata ja auttavat siten pidättämään kosteutta.
Kivasti noissa on monia eri värejä! Upea tuo Purple Emperor. Jonain vuonna yritin kasvattaa jotain tummanpunaista, mutta ei se sitten niin tumma ollutkaan. Tuollainen hailea viininpuna olisi upea!
VastaaPoistaJoo, on mukava kokeilla eri sävyjä. Tuo viininpunainen oli kyllä personallisen kaunis!
PoistaTykkään krasseista ja kasvatan niitä paljon! Suosikki on 'Phoenix', tosin sen siementä Englannin ulkopuolelta on hankala löytää ja vaikka kerään kasvista siemenet, tätä hapsuista ominaisuutta ei ole kaikissa kukissa - aivan kuten tuossa 'Bloody Mary' -krassissa kirjavuutta. Tiedätkö, kuinka helposti krassi risteytyy? Olen ollut perinteisen iloisen kirjavan krassisekoituksen ystävä, mutta harkintaan menee sävymaailma vaikka pataan portille noita murrettuja punaisia. Tykkään siis erityisesti köynnöskrassista ja meilläkin se on siementänyt niin, että nousee maasta talven alta.
VastaaPoistaMuistankin kun joskus mainitsit tuon ’Phoenix’-krassin, se on tosi erikoinen. Harmi että se on niin hankala lajike löytää! Tietääkseni krassit kyllä helposti risteytyvät keskenään, jolloin jälkeläisistä voi tulla aika monenkirjavaa sorttia.
PoistaKrassi on minusta helppo ja kaunis kesäkukka. Enimmäkseen tulee hankittua mix-pussukoita, mutta joukkoon mahtuu aina myös muutama erilainen, kuten Black Velvet ja Alaska Salmon Orange. Suorakylven krassit laatikoihin ja ruukkuihin. Jostain syystä joka kesä niihin ilmestyy toukkia, jotka ovat mielestäni kaaliperhosen toukkia. Olen pudottanut toukat kulhoon ja kiikuttanut nokkosille jatkamaan ruokailua. Pitää vain huomata toukat ajoissa, etteivät ehdi syödä krasseja lehdettömiksi. Onko sinun krasseissasi ollut perhostoukkia?
VastaaPoistaSe on kyllä yksi helpoimmista ja kukkii kiitollisesti koko kesän! Parasta on, kun näkee kaikki pihan pörriäiset niiden ympärillä surisemassa. En ole huomannut mun krasseissa juurikaan mitään tuholaisia, joskus joitakin lehtiä on vähän nakerreltu, mutta ei mitään noin isoa että olivat ihan lehdettömiksi kaluttu. Muistelen kyllä kerran lukeneeni jostain että krasseja on kasvatettu myös ihan "uhrikasvina" jotta satokasvit pysyvät turvassa, ja jos oikein muistan, että kaalikoi oli sellainen, joka voi syödä krasseja jos niillä ei ole muuta ravintoa saatavilla. Vamaan myös kaaliperhosellekin kelpaa. Mulla pahin ongelma on ollut etanat, jotka käyvät daalioiden kimppuun, mutta kotitekoisella minttusuihkeella on vähän saanut apua siihen onglemaan. :)
PoistaIhanan värisiä krasseja 😊 Krassi on kyllä mukava "peruskukka", jota pitäisi aina olla. Viime kesänä minulla ei ollut, ja jäin kaipaamaan kovasti. Ensi kesänä siis ehdottomasti krasseja kasvamaan! Parasta puutarhasta -blogissani on meneillä siemenarvonta, kannattaa kurkata!
VastaaPoistaSe on kyllä minunkin kestosuosikki. Krasseilla saa helposti ja edullisesti paljon kukkaloistoa kun vertaa vaikka siihen että ostaisi pihalle paljon kesäkukka-amppeleita. Ja pörriäiset rakastavat niitä kovasti! :) Kiitos vinkistä! Täytyypä tulla kurkkimaan ja osallistumaan. ;)
PoistaYllättävän paljon noissa onkin värivalikoimaa. Aina tulee krasseista mieleen vain ne räikeän keltaiset ja oranssit kukat eikä noita erikoisvärejä ihan joka kaupassakaan tule vastaan. 'Purple Emperor' ja 'Jewel Cherry Rose' olisivat aika kivoja kokeilla joskus. Ja tietty 'Milkmaid' sopisi hyvin minkä tahansa kanssa yhteen. Pitääpä muistaa laittaa keväällä krasseja kurkkujen ja kesäkurpitsan sekaan kasvamaan. Kesäkurpitsan kanssa niitä taisi toissa kesänä ollakin, vaikken yhtään tiennyt, että ovat hyviä kumppaneita. Viime vuonna en jostain syystä laittanut.
VastaaPoistaJoo, kauppojen perusvalikoima on yleensä niitä tavallisia räikeitä, mutta onneksi siemenkaupoilla on enemmän varaa mistä valita. :) Tuo Jewel Cherry Rose oli kyllä kauniin värinen, yhtenä vuonna laitoin pelkästään sitä lavojen reunat täyteen. Tämän vuoden uutuuksista täytyy hankkia vielä kokeiluun ’Tip Top Pink Blush’, se iski heti tämmöisen pastellisävyjen ystävän sydämeen! :D
PoistaKiitos vinkeistä, tilasin heti Alaskan ja Purple Emperorin:)
VastaaPoistaKiva että innostuit! :) Nuo kaksi ovat kyllä ihania molemmat. Toivotaan runsasta kukintaa kesäksi!
PoistaMeillä krassit tuntuvat kituvan. Muutamia kukkia, mutta varret eivät kasva. Paikka ei ole ihan aurinkoinen, mutta ei varjossakaan. Sitten lannoituksesta varoitetaan... Siirryn muovikukkiin ensi vuonna.
VastaaPoistaHarmin paikka. Vaikea sanoa mistä johtuu, koska en tiedä minkälainen kasvualusta on kyseessä - tai mikä krassilajike. Esim. pensaskrassit eivät kasvata pitkiä rönsyjä kuten köynnöskrassit. Ainoa kerta kun itselläni krassit totaalisesti epäonnistuivat, oli kun yritin kasvattaa niitä amppelissa ja parvekelaatikossa ihan perus pussimullassa. Krassi on kuitenkin melko mehevä ja lehtevä kasvi joka vaatii tasaista kosteutta. Amppelissa ja laatikossa oli liian vähän multatilaa joka ei pidättänyt tarpeeksi kosteutta. Noin 40x40cm ruukussa joka oli noin 50cm syvä ja puolivarjossa pärjäsivät kyllä hyvin. Toki silloinkin kaipasivat päivittäistä kastelua. Esikasvatan myös aina taimet kasvihuoneessa. Lannoitus: lavoissani on useamman vuoden ajan maatunutta lanta- ja lehtikompostia ja pinnalla hieman pussimultaa, eli ns. normaalin hyvän maanparannuksen tuote. Jos heittäisin sinne sekaan vielä kanankakkarakeita, olisi siinä liikaa typpeä joka aiheuttaa vain vehreää kasvua. Tiedän kyllä turhautumisen lannoitusohjeiden suhteen. :) Itsekin joskus ihmettelin kun raparperista sanottiin että "ei tarvitse juurikaan lannoitusta" vaikka itselläni se lähti kunnolla kasvuun vasta useamman maatuneen hevonlantakärryllisen myötä - koska pihani on kuiva ja kivikkoinen. Jokaisella on niin erilainen kasvualusta ja lähtökohta. Eipä niitä asioita opi kuin kantapään kautta kun tutustuu omaan pihaansa. Toivottavasti kuitenkin löydät pihallesi olosuhteisiin sopivan kesäkukan, jotta ei muoviin tarvitse turvautua... ;)
PoistaVoiko krasseja siirtää toiseen paikkaan kesken kauden, ennen kukintaa ??
VastaaPoistaItselläni ei ole siitä kokemusta, joten en osaa sanoa. Esikasvatan osan taimista kasvihuoneessa lyhyesti ja istutan ne kasvupaikalleen kesäkuussa ja suorakylvän osan. Krassi on aika mehevä kasvi ja yleisesti ottaen suorakylvettävä kesäkukka, joten sillä on varmasti aika hauraat juuret. Eli jos aiot siirtää, kannattaa tehdä se varoen. Lopputuloksesta en voi mennä takuuseen...
Poista