maanantai 29. maaliskuuta 2021

Munankuorien käyttö puutarhassa

 



Lähestyvän pääsiäisen kunniaksi on nyt varmasti sopiva aika puhua munankuorien hyötykäytöstä puutarhassa. Meillä munankuoret menevät yleensä murskattuina kompostoriin muun biojätteen mukana hiljalleen maatumaan ja lopulta päätyvät sitä kautta puutarhaan. 

Koska munankuorissa on noin 96% kalsiumia, sopivat ne hyvin puutarhakasvien kalkitsemiseen. Kuoret voi suoraan murskata hienoksi ja sekoittaa istutuskuopan pohjalle. Jotkut murskaavat teräviä munankuoria taimien juurille karkeaksi katteeksi pitämään etanat loitolla. Munankuoria voi käyttää myös pieninä "taimikuppeina" ja täyttää ne mullalla, johon kylvää siemenen tai pari. Kerran kylvin niihin rairuohoa ja niistä tuli kivat kattauskoristeet pääsiäispöytään.



Isoäitini, joka piti kanoja sodanjälkeisinä aikoina, paistoi talteenotetut munankuoret aina leivinuunin jälkilämmössä, jossa kuumuus samalla myös desinfioi ne. Paiston jälkeen ne saattoi hienontaa lähes pulveriksi ja syöttää kanoille tarpeellisena kalsiumlisänä. Leivonnassa käytettyjen munien kuoret voi myös puhdistaa vedessä keittämällä. Koska en edesmennyttä isoäitiäni pysty paistoajan suhteen konsultoimaan, tein hieman tutkimusta jonka tuloksen vaihtelevat. Joku paistoi 120C asteisessa uunissa 10 minuuttia, kun toinen taas 150C asteessa 15 minuuttia ja joku jopa tunnin verran 130C asteisessa uunissa.

Munankuorien ei kuitenkaan tulisi ruskistua joten kannattaa itse tarkkailla sopivaa aikaa jossa kuoret kuitenkin ehtivät desinfioitua. Vaikka harvemmin toki on salmonellariskiä ollut, niin aina tulee olla tarkkana tautien kanssa. Puhdistaminen on tärkeää nimenomaan silloin, kun kuoria syöttää muille linnuille. Syvälle multaan sekoittaessa asialla ei ole varmasti niin valtavan suurta ja tarkkaa merkitystä. Jos kuoria levittää aivan maan pinnalle, silloin voivat toki linnut käydä niitä nokkimassa. Toki myös jo hygienisen ja tuoksuttoman säilytyksen kannalta on hyvä keittää tai paistaa kuoret käyttövalmiiksi. Eipä se suurta vaivaa aiheuta leivontapäivänä pistää kuorisatsi hetkeksi uuniin ja jättä vaikka vielä jälkilämpöön puhdistumaan.



Puhdistettuja hienoksi jauhettuja kuoria voi kanojen lisäksi syöttää myös muille linnuille halutessaan. Onpa sanottu että ihminenkin voisi niitä puhdistettuna hienona pulverina syödä kalkkilisänä ja noin puolikkaasta luomumunankuoresta saa päivässä tarvittavan kalsiumannoksen.

Taimien täsmäkalkitukseen riittää reilu ruokalusikallinen jauhettua munankuoripulveria/taimen istutuskuoppa. Etenkin tomaatti hyötyy kalsiumlisästä, sillä tomaatin latvamätä aiheutuu kalsiumin puutteesta. Erinäiset juurekset kuten porkkanat ja punajuuret sekä sipulit ja herneet pitävät myös kalkitusta maasta. Herneen typpeä sitovat juurinystyrät eivät pidä happamasta maasta, sama koskee papuja. Lisää munankuorijauhetta myös paprikalle ja munakoisolle, jolloin myös typpiravinteet imeytyvät hyvin satokasvin hyödyksi.






Suomessa maa on luontaisesti hapanta, joten kasveja viljellessä saa usein turvautua kalkitsemiseen. Harvalla kertyy munankuoria varastoon kilokaupalla, mutta jokainen pienikin hyödyllinen kierrätys on aina mukava arkipäivän ekoteko. Se antaa samalla itselle hyvän tunteen siitä, että ei ole haaskannut tärkeitä ravintoaineita. Kanakin on saanut munansa tärkeät rakennusaineet aikanaan syömästään ravinnosta, joten miksi ei laittaisi hyvää kiertämään. 

Omatekoinen kalkkilisä on yksi pieni omavaraisen puutarhurin kierrätysaskel. Nyt siis kaikki pääsiäisenä munankuoria puhdistamaan ja tomaatintaimiaan kuoripulverilla keväällä hoivaamaan! ;) 

Hyötytarhuri toivottaa kaikille nyt oikein iloista pääsiäisviikkoa ja alkanutta pidentyvien päivien kesäaikaa!




SHARE:

14 kommenttia

  1. Postauksesi antaa runsaasti uutta faktaa munankuorista. Leipomisen yhteydessä ei tosiaan olisi iso vaiva laittaa munankuoret desinfioitumaan. Linnut kaivavat mullan seasta munankuoria. Nykyisin murskaankin kuoret pieneksi silpuksi ennen kompostoriin laittamista, jotta ne eivät myöhemmin kompostimultaa levittäessäni pistäisi isoina valkoisina täplinä silmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että mukana oli sinulle uuttakin tietoa! :) Murskaaminen kannattaa, kuorien maatuminen ottaa oman aikansa. Siksi ovatkin hyviä pitkäkestoisia "kalkitusrakeita" kun luovuttavat kalsiumia hitaasti kasvualustaan.

      Poista
  2. Munankuoret ovat parhaita etanantorjujia. Ei tykkää limaolio kun terävät kuorenpalat tarttuvat ihoon. Reunustan kuorenpaloilla kasvilavojen reunustat ja samalla tulee vähän kalkittuakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmasti tykkää kun tarttuvat limaan kiinni. Tuo on hyvä idea että laittaa lavojen ympärystät kuoria täyteen. Minullakin on yhdessä tietyssä lavassa pieni etanaongelma, joten sinne kuorenpaloja roppakaupalla. Eiköhän tässä pääsiäisenä tule munia keiteltyä. ;)

      Poista
  3. Paljon hyviä vinkkejä! Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Joskus keräsin munankuoret erikseen mutta nykyään menevät muun keittiöjätteen mukana kompostoriin, laiskuus on iskenyt. Vaan eiköhän ne hyödytä sielläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti hyödyttävät! Itsekin olen sinne suurimmaksi osaksi laittanut ja kyllä kompostimullassa kaikki kasvaa aina parhaiten. :)

      Poista
  5. Tämäpä oli kiinnostava ja erilainen postaus. Kiitos. 🤗

    VastaaPoista
  6. Näille vinkeille on käyttöä! Erityisesti tuo annostelu tainta kohti on ollut se, mitä olen aina miettinyt. Olen joskus kerännyt keitettyjen munien kuoria kasveille talteen, mutta nytpä taidan erotella leivontapäivänäkin kuoret talteen. Uunin lämmetessä paistolämpötilaan tai leivonnan jälkeen jälkilämmössä desinfiointi sujuisi vaivatta ja tulisi hyödynnettyä myös uunin lämmitykseen kulunut aika ja sähkö tai leivinuunin jälkilämmöt. Iloista pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, eipä se paljoa vaadi vaivannäköä leipomusten ohessa ja samalla saa ilmaista hyvää maanparannusainetta hyötykäyttöön. :) Iloista pääsiäisen aikaa sinullekin Minna! ♥

      Poista
  7. Olen pari vuotta kerännyt munankuoret. Käyvät hyvin mm. kukkasipulien vahvistamiseen. Jauhan kuivat munankuoret huhmaressa rouheeksi, jonka sitten keväisin jaan tarvitseville puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa! :) Kyllä, kukkasipulit tykkäävät kunnon kalkituksesta.

      Poista

Blogger Template by pipdig