torstai 29. helmikuuta 2024

Maaliskuussa kylvettävää


Maaliskuu on ainakin täällä Pirkanmaalla IV-vyöhykkeellä juuri se kuukausi, jolloin esikasvatuskausi starttaa oikein kunnolla. Tärkeimpänä kylvönä tietysti tomaatit. Niitä kylvän maaliskuusta ihan huhtikuun alkuun asti. Jos paprikat ja chilit unohtuivat, vielä ehtii toki niitäkin kylvää, vaikka sato jäisikin vähän myöhäisemmäksi. Minulla alkaa paprikat olla nyt koulimisvaiheessa.

Keväästä ja kasvista riippuen, saan useimmat taimet lämmittämättömään - ja aina liian ahtaaksi käyvään - pikkukasvihuoneeseen vasta toukokuussa. Herkimmät kasvit vasta loppupuolella, tai kesäkuun alussa. 

Kylvöaikaan vaikuttaa aina kasvuvyöhyke ja ne olosuhteet mitä voit kasveillesi tarjota, aina kasvivaloista kasvihuoneeseen tai lasitettuun parvekkeeseen. Mitä paremmat olosuhteet on taimikasvatukselle, sitä aikaisemmin voi aloittaa. Liian hämärässä liian aikaisin kylvetyt kasvit voivat olla lopulta kärsiviä ja hentoja, eivätkä enää vahvistu kunnollisiksi satokasveiksi. Etenkin tomaatintaimet vahvistuvat keväällä huhti-toukokuussa nopeastikin, kun niitä pääsee välillä karaisemaan ja aurinkokin lämmittää jo mukavasti. 


Tomaatintaimet kannattaa aina istuttaa syvemmälle, jolloin niiden karvaiset varret kasvattavat nopeasti lisää juuria ja taimi tukevoituu. Tässä koulimisvaiheessa olevia pikkutaimia aiemmalta keväältä.
Maaliskuussa kylvettäviä hyötykasveja


Ananaskirsikka/karviaiskoiso
Tomaatit
Paprikat ja chilit (vielä ehtii)
Jättisipuli
Kiinansipuli
Munakoiso
Pesusienikurkku (Luffa)
Purjo
Selleri (lehti- ja mukulaselleri)

Yrtit ja maustekasvit

Basilika
Minttu
Mäkimeirami
Persilja
Rosmariini
Salvia
Timjami

Kesäkukista voi kylvää muun muassa

ahkeraliisaa
kelloköynnöstä (vielä ehtii saada ainakin vehreän köynnöksen)
kesäleimua
koristetupakkaa
leijonankita (maalis-huhtikuu)
lobeliaa
petuniaa
mustasilmäsusannaa
samettikukkaa


Ajattelin laittaa myös muutaman ruukullisen kosmoskukkia esikasvamaan jo hyvissä ajoin maaliskuun loppupuolella/huhtikuun alussa, sillä täällä IV-vyöhykkeellä niiden kukinta jää harmillisesti aina juuri loppukesään, jolloin jo melkein ensimmäiset yöhallat iskevät elo-syykuussa. Eli kukinta saisi alkaa jo ainakin kuukautta aiemmin, jotta niistä pääsisi oikein kunnolla nauttimaan. 

Kosmoskukissa on se hyvä puoli, että niitä voi - ja kannattaa - latvoa. Silloin saa tuuheamman taimen ja enemmän kukkia. Eli kun muutama lehtipari on jo taimessa, voi latvan katkaista. Se myös hidastaa hetkeksi kasvua. Kosmoskukka on hallanarka, joten se pääsee ulos vasta touko-kesäkuussa. Normaalisti olen kylvänyt ne esikasvamaan suoraan kasvihuoneeseen huhti-toukokuun vaihteessa. 

Toinen samalla tapaa puutarhassani kovin myöhäiseksi jäävä kesäkukka on tuoksuherne, joten saatan nyt kokeilla niillekin hieman aikaisempaa kylvöä maalis-huhtikuussa ja laittaa taimet yläkertani viileälle valoisalle ikkunalle ja siirtää ne heti kasvihuoneeseen kun mahdollista. Tuoksuherne kun kestää melko hyvin viileää ja niitäkin voi latvoa, jolloin taimista tulee hyvin haaroittuneita.Samettikukkia ajattelin kylvää nyt maaliskuussa, kunhan kuun vaihe on taas kylvöille sopiva, eli seuraavan uudenkuun jälkeen. Siihen on nyt vielä reilu viikko aikaa. Viime keväänä kylvin ihanaa ’Strawberry Blonde’-lajiketta, jossa kukkien väri muuttuu koko kasvukauden ajan. Nupulla se on melko tummanpunainen, avautuessaan perinteisen oranssinkellertävä, mutta haalistuu lopulta hieman lohenpunaiseksi. 


Kaunis se kyllä oli ja mukavaa vaihtelua kaikkein räikeimmille oransseille lajikkeille. Olen useampana vuonna kasvattanut kermanvaaleaa ’Vanilla F1’ isosamettikukkaa (kuvassa alla) ja ’Alumia Vanilla Cream’ -ryhmäsamettikukkaa, joka on enemmän sitruunankeltainen. Tänä keväänä kokeiluun menee uusi vaalea tuttavuus ’Kilimanjaro’.


Laitan loppuun vielä muistutuksena linkkivinkin
aiempaan postaukseeni vuodelta 2021:

Siellä kerron mitä kaikkea voi kasvihuoneeseen kylvää jo heti kun siellä kevätaurinko on sulattanut mullan - parhaimmillaan maaliskuun lopulla. Varhain kylvettynä lehtevää tuoresatoa pääsee maistelemaan jo huhtikuussa - ja oikein kunnolla satoa keräämään jo heti toukokuusta lähtien. Mahtavaa että maaliskuu on alkanut, se on taas yksi askel lähemmäs kevättä! 

Aurinkoisia päiviä ja hyvää kylvövimmaa toivottaen,

Hyötytarhurisi Linda

SHARE:

2 kommenttia

  1. Aloitan yleensä esikasvatukset aina liian aikaisin. Tänä vuonna olen istunut ns. sormien päällä, vaikka niitä on kylvösyyhyttänyt ihan kamalasti. Sain ostaa nyt valmiin hyllykön, jota myyjä on käyttänyt valoineen chilien kasvatukseen. Esikasvatustilaa on nyt runsaasti, joten viikonloppuna kylvän ns. minitomaatit, joihin sain ostaa siemeniä Facen tomaattiryhmän kautta. Niitä olen kaiholla muistellut nyt 40 vuotta, sillä niin kauan on siitä, kun ensimmäisen kerran kylvin tomaatteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä haaste ihan itse kullakin kun kaikkea tekisi mieli kylvää heti kun mahdollista. Maltti onneksi palkitaan sitten tanakammilla taimilla ja onneksi nyt pääsee jo kaikenlaista kylvämään ja kevät lähestyy kovaa vauhtia! Tuo hylly kuulostaa ihan mahtavalle, siinä kelpaa kasvatella. Minulla on nyt silmäteränä Evakko-tomaatin siemeniä, joten kovat onnistumispaineet on päällä tänä keväänä - etenkin niiden suhteen. :)

      Poista

Blogger Template by pipdig