maanantai 6. kesäkuuta 2022

Kuusenkerkkäsiirappi - valmistusohje helpoimmalla tavalla


Viikonloppuna oli aikaa kerätä omalta pihalta kuusenkerkkiä ja laittaa - purkillinen jos toinenkin - kuusenkerkkäsiirappia tekeytymään. Tämä on aina yksi mukavimmista ja vaivattomimmista kevätpuuhista ja toimeen kannattaakin tarttua heti kun huomaa että kuusen nuoret vuosikasvut, eli kerkät, ovat pehmeän vihreitä. Muista että kerkkien keräämiseen tarvitset aina maanomistajan luvan, mikäli omalla pihallasi ei kasva metsäkuusia.



Keräämisen jälkeen huuhdon kerkät siivilässä puhtaiksi ja kaadan ne puhtaaseen lasipurkkiin, niin että noin puolet täytyy. Lopuksi kaadan päälle sokeria suurin piirtein saman verran. Tämän jälkeen täysi ja tiiviisti suljettu purkki laitetaan lämpimään paikkaan auringonvaloon tekeytymään. Sen voi laittaa esimerkiksi ikkunalaudalle, mutta itse olen vienyt sen aina aurinkoiseen kasvihuoneeseen. 

Kesän edetessä sokeri sulaa kerkkien läpi. Kun lopulta kerkät kelluvat pinnalla ja pohjalla on kerros kirkasta, hieman kellertävän väristä siirappia, seos siivilöidään ja valmis siirappi kaadetaan uuteen puhtaaseen lasitölkkiin ja säilytetään jääkaapissa. Jos käytät fariinisokeria tai täysruokosokeria, on siirappi tummempaa. Tämä on siis todella slow-foodia mutta niin kovin vaivatonta aurinkoenergian käyttöä.

Vinkki: Joskus purkkiin saattaa siivilöinnin jälkeen jäädä vielä keskelle pieni paakku sulamatonta sokeria - jos sokeria on tullut laitettua hieman reilulla kädellä. Sen voi toki vielä hyödyntää lisäämällä sokerin- ja kerkänjämien joukkoon tilkan vettä ja keittämällä niistä vielä pienen erän siirappia ja siivilöimällä lopun purkkiin, jotta mitään ei jää hukkaan. 

Monet tekevät kuusenkerkistä myös likööriä, joten siirapin siivilöintijämät voisi periaatteessa myös sulatella alkoholiin ja antaa sen seoksen tekeytyä vielä purkissa huoneenlämmössä kuukauden tai pari ja sitten siivilöidä lopputuotoksen. 


Uusi kuusenkerkkäsiirappi tekeytymässä ja pienessä purkissa näkyy lopputulos. Vielä oli pieni purkki viimevuotista siirappia tallessa.

Miksi sitten tehdä siirappi näin eikä keittämällä? 

Keittämällä siirapista tulee toki paksumpaa, mutta samalla pitkään keittäessä kuumentamisen vuoksi ainakin osa kerkkien vitamiineista tuhoutuu. Siksi luulen, että tämä lempeämpi ja helpompi keino säilyttää kuusenkerkän hyödyn vielä paremmin. Toisekseen, siirapin keittäminen kattilassa on todella aikaa vievä prosessi (jopa 4 tuntia) ja siitä syntyvä tuoksu on todella voimakas. Totesin aikanaan että homma onkin hyvä tehdä kokonaan ulkona, mikäli siirapin haluaa keittää.

Kuusenkerkkäsiirappi on ihana, helppo ja edullinen muisto keväästä talven pimeisiin aikoihin - ja myös kiva lahjaidea vaikka jouluksi. Koska se on aikamoinen vitamiinipommi, voi sitä lorauttaa mauksi vaikkapa teen sekaan tai puuron, jäätelön, jogurtin tai paahtoleivän päälle. 

Huom! Jos olet kovin allerginen tai astmaatikko, kuusenkerkät voivat aiheuttaa vakavia allergiaoireita ja se tulee aina ottaa huomioon ennen kuin lähdet nauttimaan kuusenkerkkätuotoksia. Turvallisuus ennen kaikkea. Se tulee aina mainita kaikkia luonnontuotteita nauttiessa, olivatpa ne sitten minkälaista "superfoodia" tahansa aina yrteistä kuusenkerkkiin tai vaikkapa pakurikääpään. Itse en esimerkiksi koskaan ole uskaltanut nauttia pakurituotteita, koska tiedän että olen penisilliinille allerginen. Ota aina asioista selvää ennakkoon, enen kuin kokeilet uusia luonnontuotteita.

SHARE:

13 kommenttia

  1. Tätä täytyy kyllä kokeilla, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! :) On mukava hyödyntää luonnon antimia.

      Poista
  2. Moi. Sokeria on parempi laittaa väliin ja peittää pienellä kerroksella päälle. Sitten sokerin käyminen, mehun uuttaminen on nopeampaa ja oikeampaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Täytyykin ensi keväänä kokeilla tuolla menetelmällä. Sillä tavalla olen likööriä yleensä "uuttanut" mutta toimii varmasti vielä paremmin siirappiin kuin tämä 50/50 -menetelmä.

      Poista
  3. Itse käytän kuusenkerkkäsiirappia yskänlääkkeenä. Ei ole tarvinnut apteekkituotteita vuosikausiin. Säilyy jääkappi lämmössä useita vuosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon! Kuusenkerkissä on vaikka mitä hyödyllisiä ainesosia. Kyllä luonnontuotteissa piilee niin valtava voima kun niitä vain oppii hyödyntämään - eikä maksa paljon. :)

      Poista
  4. Kerroksittain kun laittaa kerkät,sokeri,kerkät jne. Prosesdi hiukan nopeutuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka. Kuinka kauan suurinpiirtein kestää tuon siirapin tekeytyminen?

      Poista
    2. Olen antanut purkin olla kasvihuoneessa heinä-elokuulle, riippuen lämpötiloista ja kuinka hyvin sulaa. Kuten postauksessakin totesin, tämä on aika "slow foodia" eli kannattaa antaa rauhassa tekeytyä.

      Poista
  5. Samaa mietin, kuinka kauan voi yrittää sulatella sokeria, osa kerkistä ruskistunut purkissa eikä sokeri tahdo sulaa, liian vähän aurinkoa kai!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan suoraan sanottuna aina unohtanut tuon oman siirappipurkkini kasvihuoneeseen ja siivilöinyt sen tuossa heinä-elokuussa. Kerkät kyllä ruskettuvat, mutta se ei ole vaikuttanut lopputulokseen kun siivilöi ne hyvin pois. Minulla on kyllä tosi kuuma kasvihuone aurinkoisella paikalla. Helposti kohoaa aina +30 asteeseen vaikka tuulettaisikin. Eli veikkaisin liian vähän lämpöä, koska sokeri sulaa kuumuudessa.

      Poista
  6. Itselläni on pohjalla kirkasta nestettä mutta joukossa sulamatonta kovettunutta sokeria. Onko joku mennyt pieleen vai eikö ole vielä valmista kokonaan sulanutta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Joskus sinne voi jäädä sulamatta jos on liikaa sokeria tai jos ei ole ollut tarpeeksi lämmin. Purkkia voi myös tekeytymisvaiheessa vähän ravistella. Kuten yllä tässä blogipostauksessani kirjoitin seuraavaa:

      Vinkki: Joskus purkkiin saattaa siivilöinnin jälkeen jäädä vielä keskelle pieni paakku sulamatonta sokeria - jos sokeria on tullut laitettua hieman reilulla kädellä. Sen voi toki vielä hyödyntää lisäämällä sokerin- ja kerkänjämien joukkoon tilkan vettä ja keittämällä niistä vielä pienen erän siirappia ja siivilöimällä lopun purkkiin, jotta mitään ei jää hukkaan.

      Monet tekevät kuusenkerkistä myös likööriä, joten siirapin siivilöintijämät voisi periaatteessa myös sulatella alkoholiin ja antaa sen seoksen tekeytyä vielä purkissa huoneenlämmössä kuukauden tai pari ja sitten siivilöidä lopputuotoksen.

      Poista

Blogger Template by pipdig