torstai 25. maaliskuuta 2021

Kylvä kylmänkestäviä salaattivihanneksia

 


Kun auringonsäteet hellivät ja lumi sulaa kohisten, kasvihuoneeseen voi jo ryhtyä vauhdilla kylvämään pientä vihreää syötävää. Olen huomannut, että joskus tulee oltua hieman turhankin varovainen kylvösten aloittamisen kanssa. Salaisuus piileekin oikeissa lajikevalinnoissa. 

Esimerkiksi retiisi ja erilaiset salaatit itävät parhaiten viileässä. Tarpeeksi aikaisella kylvöllä voi varmistaa esimerkiksi sen, että retiisi todellakin tuottaa kauniita pulleita juureksia eikä innostu vain kukkimaan. Retiisin nuoret lehdet ovat myös syötäviä. Itse tykkään lehtien rapeasta varsiosasta.


Viime keväänä ajattelin että vaikka oli vielä hieman viileää, uskallan kylvää retiisejä kasvihuoneeseen ja suojasin ne vielä kasvatuslaatikon mukana tulevalla kuvulla. Niinpä kävi, että kasvihuoneessa oli lopulta silti aivan liian lämmin retiiseille ja ne alkoivat kukkia myöhemmin keväällä. 

Samaan aikaan huhtikuussa kylvin myös ulos muovisella minikasvihuoneella päälystettyihin lavoihin retiisejä. Ne kasvoivat paljon tasaisemmassa viileämmässä, välillä satoi vielä luntakin, mutta retiisisatoa tuli pieneltä alalta niin paljon, että jouduin pikkelöimään alkukesästä loput sadosta (noin kilon verran) kun emme ehtineet kaikkia syödä. Syötävää vihreyttä huhtikuussa, kasvihuoneen suojissa.


Jos et raaski käyttää uusia siemeniä, hyödynnä aikaisessa kylvössä vanhat siemenpussien jämät, silloin et menetä paljoa, vaikka jokin yllättävä takatalvi pääsisikin yllättämään vielä huhti-toukokuussa. Pienemmät kylvösruukut voi toki viedä sisälle tarvittaessa. Hyvä indikaattori kasvihuoneen lämpötiloista on myös se, jos kasvihuoneesen jäänyt multapussi on jo sulanut. Kevätauringon paistaessa on kasvihuone yllättävän suojaisa ja tehokas. Jos siis kaipaat jo omaa tuoretta vihreää ja raikasta poimittavaa, tässä muutamia kasvi-ideoita aikaiseen kylvöön, kevätauringon lämpöön, mutta myös viileämpiin olosuhteisiin. 


 • pak-choi (paksoi, pinaattikiinankaali)
  Erittäin kylmänkestävä ja sitä kasvatetaan usein myös myöhäistä syyssatoa varten, jolloin kasvu jatkuu säiden viileydestä huolimatta ja sitä voi korjata pakkasiin asti. Itsellä nämä menivät ulkona toukokuun kevätkylvöissä suoraan jonkin tuholaisen suihin, joten kaalikasvien tavoin suojaus voi olla ulkona tarpeen, mutta katetussa lavassa tai kasvihuoneessa ei ole ongelmaa.

 • tatsoi
  Aasialainen kaalilajike, joka kasvattaa kauniin matalan lehtiruusukkeen, kestää hyvin kylmää.

 • salaattivuonankaali
  Kutsutaan myös talvisalaatiksi kylmänkestävyytensä vuoksi.

 • rukola/rucola/sinappikaali
  Voi korjata minivihanneksena tai antaa kasvaa suuremmaksi.

 • pinaatti

 • persilja 
  Hidaskasvuinen, joten kannattaa kylvää aikaisin. Kestää syksylläkin hyvin pikkupakkasia.

 • lehtikaalit

 • viinisuolaheinä (punahierakka/verihierakka)
  Monivuotinen lehtevä kasvi jolla maukkaat ja koristeelliset vihreät lehdet, joissa punaiset lehtiruodit. Ehdottomasti jokaiseen hyötytarhaan "kotivarakasviksi". Voi poimia lumentuloon asti.

 • miniversot
  Ikkunalaudallakin versotettaviksikin kasvatettavat "micro greens" siemenet ja siemenseokset ovat käteviä ja nopeasatoisia kasvatettavaksi sisällä, mutta hieman suuremmiksi ne voi versottaa kasvihuoneessa. Minivihanneksina voi kasvattaa esimerkiksi retikkaa, punajuurta, korianteria, mangoldia, retiisiä, parsakaalia, mizunaa, sarviapilaa, sinimailasta, auringonkukkaa ja kurkkuyrttiä.

 • patiovihannekset
  Tämä "Patiovihannekset" siemensekoituspussi aasialaisia salaattivihanneksia oli mukava yllätys itselleni. Kylvin niitä viime keväällä kasvihuoneeseen aikaisin huhtikuussa ja sain mausteisia lehtiä salaatiksi, sisällä ikkunalaudalla kasvatettujen herneenversojen kaveriksi. Tässä sekoituksessa on mukana sinappeja, krasseja ja rukolaa. Sinapeista tuli suuremmiksi kasvettuaan todella vahvan makuisia!


Patiovihanneksista saa pirteää lisämakua salaatteihin.

SHARE:

10 kommenttia

 1. Olipa kiva postaus. Taidanpa kokeilla jotakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! :) Joskus rohkeus palkitaan tuorella salaatilla! :D

   Poista
  2. Testasin tätä ja mopokin lähti keulimaan :D
   Linkitin tämän omaan postaukseeni. On mielenkiintoista.

   Poista
  3. Oi kuinka mahtavaa! Kävinkin heti blogissasi katsomassa mitä kaikkea ihanaa olit kylvänyt. Paljon tsemppiä ja nyt vaan jännityksellä odottelemaan ja seuraamaan kasvun ihmettä! :)

   Poista
 2. Kuvittelin linkittäneeni tämän blogisi itselleni, mutta en sitten ollutkaan. Onneksi Pirjo postasi näistä varhaiskylvöistä ja sain iskettyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli aion myös kokeilla varhaiskylvöjä kasarissa ja lisään nyt blogisi lukulistalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa Between! :) Nyt onkin taas pari ihanaa aurinkoista kylvöpäivää tiedossa. Toivotaan että pääsiäiseksi uumoiltu kylmä jakso ja pieni lumisaderintama jotenkin maagisesti katoisivat... Mutta onneksi kasihuoneesta on kyllä ollut aina ihan mukavasti suojaa ja siellä ei kylmät viimat tunnu. :)

   Poista
 3. Hieno postaus seuraan mielenkiinnolla tätä projektia tulevaisuutta varten. Minulla ei ole vielä kasvihuonetta mutta olen kyllä istuttanut vuonankaalia myöhemmin kesällä ja on kasvanut hyvin ja se on erittäin hyvää leivänpäällä. Viimevuonna unohtui koko kasvatus ja siemenet jäivät pussiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Tykkään myös kovasti vuonankaalista! Täytyy vielä ryhdistäytyä loppukesän/alkusyksyn kylvöjen kanssa jotta oma salaattikausi jatkuisi runsaampana aina vain pidemmälle syksyyn. Muovilavasta olisi vielä saanut pieniä salaatinlehtiä päivää ennen jouluaattoa. :D

   Poista
 4. Todellakin! Kasvihuoneeni ammottaa keväällä tyhjyyttään, vaikka siellä on kumminkin jo melko lämmin. Ja saaman pikkupakkasen uhatessa astiat sisään turvaan ellei peittelyillä selviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyy vain aina rohkaistua, kevät kuitenkin tulee niin yllättäen! Kylvin nyt tänäkin keväänä, juuri tämän jutun kirjoittamisen aikoihin, retiisiä ja eri salaattivihanneksia ihan lämmittämättömään kasvihuoneeseen ja hyvin ovat kaikki itäneet ja tilliäkin alkaa kohta tulla. :)

   Poista

Blogger Template by pipdig