Marjatomaatti (Solanum pimpinellifolium) |
Tomaatti on satoisa kesäherkku aloittelevallekin hyötytarhurille. Valmiita taimia saa ostettua helposti taimistoilta, mutta ei siemenkasvatuskaan hankalaa ole - etenkin jos on kasvihuone tai lämmin lasiveranta tai parveke. Ennen kuin innostuin hyötykasveista, ihmettelin kuinka fanaattisesti jotkut hyötytarhurointiin hurahtaneet hamstrasivat erilaisten tomaattien siemeniä. Enää en ihmettele.
Muutaman hyvän onnistumiskokemuksen jälkeen tomaatti-innostus pääsi toden teolla iskemään. Ymmärsin vihdoin sen, miltä maistuu kuumana kesäpäivänä kasvihuoneesta lämpimänä poimittu tomaatti. Kuin sulaa sokeria uhkuva punainen herkkupallero räjäytti makunystyrät, eivät kauppojen puoliraaakoina poimitut kirsikkatomaatit enää maistuneet miltään.
Sopivan lämpimänä kesänä asteittain kypsyvää tomaattisatoa saa kerätä päivittäin kulhokaupalla. |
Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle tomaatinkasvattajalle.
Onnistu ja innostu!
- Valitse sopiva lajike. Aloita kompakteilla helpoilla lajikkeilla joita ei tarvitse tukea, leikata eikä tarvitse poistaa varkaita. Sellaisia ovat esimerkiksi pensas-, ruukku-, amppeli- ja parveketomaatit, jotka vievät kompaktin kokonsa vuoksi vain vähän tilaa, mutta tuottavat silti suurta ja maukasta satoa. Vaikka olen itsekin kokeillut erilaisia lajikkeita aina jättimäisen kokoisiin pihvitomaatteihin, iloitsen silti aina eniten näiden pienten taimien kasvuvoimasta ja sadon runsaudesta.
- Taimikasvatuksen ajoitus. Älä aloita taimikasvatusta liian aikaisin. Olen oppinut kantapään kautta että jos asuessani IV-vyöhykkeellä kylvän tomaatit maaliskuun alussa kotini ikkunalaudalle - jopa kasvivalojen alle - voivat taimet venähtää hankalan pitkiksi, etenkin jos kevään tulo viivästyy. Nuorta tainta on matalana helpompi karaista kevätilmassa ja kasvihuoneessa, jolloin se vahvistuu ihan silmissä. Sen sijaan hennoiksi venähtäneet, kuukausikaupalla rakkaudella hoivatut hontelot, ottavat oman aikansa totutellessaan uusin kasvuolosuhteisiin kasvihuoneessa touko-kesäkuussa.
’Minibel’ -tomaatin tanakat pikkutaimet koulittavana suurempiin ruukkuihin. - Kylvä siemenet kevyeen taimimultaan ja kouli kun ensimmäinen lehtipari sirkkalehtien jälkeen on näkyvissä. Käsittele koulittavia taimia aina pitämällä kiinni lehdestä, ei varresta. Lehden vaurioituminen ei haittaa niin paljon kuin varren katkeaminen.
- Karaise tomaatintaimia keväällä sopivan lämpimänä päivänä. Älä aseta nuoria taimia ulkoilemaan liian paahteiseen tai tuuliseen paikkaan, mieluummin hieman suojaisaan puolivarjoon. Istuta kasvihuoneeseen tai ulos vasta kun yölämpötilatkin ovat +10C asteen tienoilla.
- Aloita mieto lannoitus. Kun istutat esikasvatetut taimet suurempiin ruukkuihin, sujauta ruukun ulkoreunoille kourallinen kanankakkarakeita, jotka hiljalleen liukenevat kasteluveden mukana juurille. Typpilannoitus on tärkeää kasvun alkuvaiheessa. Kukkien muodostumista edistää esimerkiksi raunioyrttikäyte, jota voi antaa tomaateille koko kasvukauden ajan ainakin kerran viikossa. Jos tomaatin latva alkaa mennä sykeröksi, vähennä lannoitusta.
- Ravistele värisyttäen kukkivia tomaatteja päivittäin hennosti, jotta kukat pölyttyvät.
- Kun tomaatin raakileet alkavat muodostua, poista kasvista alimpia lehtiä, jolloin kasvusto pysyy ilmavana ja energia suuntautuu itse tomaattien kypsyttämiseen. Lehtien poisto on erityisen tärkeää korkeampien lajikkeiden kohdalla, mutta toki myös amppeli- ja ruukkutomaatit voivat kasvaa todella tiheänä ryppäänä, joka kaipaa saksimista.
- Huolehdi että kastelu on aina tasaista. Mikäli tomaatti pääsee kuivahtamaan ja sen jälkeen sitä kastelee liian runsaasti, tomaatit voivat haljeta.
- Istuta kasvihuoneessa tomaattien juurelle tai lähettyville samettikukkia, jotka torjuvat ansarijauhiaisia.
- Korjaa satoa sitä mukaa kun se kypsyy, silloin energiaa vapautuu muiden tomaattien kypsyttämiselle. Jos osa tomaateista on jäänyt vihreäksi syksyn tullen, kerää ne sisälle terttuina, pitäen mukana osan varresta. Tomaatit kypsyvät sisätiloissakin ja prosessia voi nopeuttaa asettamalla lähettyville omenan.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti