maanantai 22. helmikuuta 2021

Perunan kasvatus - 10 vinkkiä

 


Peruna kuuluu hyötytarhan satoisimpiin ja energiapitoisimpiin kasveihin. Sen helppous antaa suuren onnistumisen tunteen aloittelevallekin hyötytarhurille, kun ihanalta maistuvat varhaisperunat kannetaan kypsinä juhannuspöytään. Satoisan kesän jälkeen myös talvella poimitaan varastosta puhtaita puutarhan kultakimpaleita ja helakan punaisia myöhäisiä lajikkeita. 

Kasvatat sitten perunasi ruukussa, ämpärissä, kasvilavassa tai avomaalla,
tässä 10 vinkkiä perunankasvatukseen.




  1. Aikaista kasvua idättämällä perunat valoisassa ja viileässä paikassa, jolloin iduista tulee tanakat ja vihreät. Huoneenlämmössä idätys kestää pari viikkoa ja viileämmässä pidempään. Ajoita idätys sen mukaan kuinka näet kevään etenevän. Jos rakennat keväällä uuden kasvilavan, jossa on heti lämmintä uutta lantaa ja multaa, niin luonnollisesti voit istuttaa siihen aikaisemmin harson alle kuin vasta kohmeestaan kevääseen heräilevälle avomaalle.

  2. Tutustu perunoiden laajaan lajikevalikoimaan, jotta löydät omat suosikkisi. Valitse erilaisia lajikkeita varhaisperunoista talvisäilytettäviin myöhäisperunoihin, jolloin varmistat oman perunan satokauden aina juhannuksesta pitkälle syksyyn. Hyviä varhaisperunoita ovat esimerkiksi ’Solist’, ’Siikli’ ja ’Timo’. Oma suosikkini myöhäisistä lajikkeista ovat punakuorinen ’Mozart’ ja erittäin satoisa läpeensä punainen ’Mulberry Beauty’.





  3. Istuta muutamia varhaisperunoita suuriin ruukkuihin heri kun kasvihuoneessa lämpötila sen sallii. Huhtikuussa ruukkuun istutetut, jo hyvin idätetyt perunat ehtivät tuottaa satoa juhannukseksi. Istuta ruukku-/ämpäriperunat ruukussa syvyydeltään noin puoleen väliin, jolloin multaaminen käy kätevästi kevään mittaan kun varret kasvavat. Suojaa ruukku tarvittaessa pakkaspeitteelä tai -harsolla alkuvaiheessa ja huolehdi että varret eivät pääse paleltumaan.

  4. Huolehdi aina perunan tasaisesta kastelusta, joka on tärkeää etenkin mukuloiden muodostumisvaiheessa. Ehkäiset sillä perunarupea ja takaat samalla runsaan sadon. Liian äkillinen runsas kastelu kuivuuden jälkeen voi johtaa mukuloiden halkeamiseen. Toisaalta, liian kuuman kosteat olot voivat puolestaan altistaa perunarutolle. Perunaruton tunnistat tummista laikuista lehdissä. Leikkaa ruton vioittamat varret pois ja hävittä polttamalla.

  5. Multaamisella varmistat että pinnan lähellä kasvavat perunat eivät pääse vihertymään. Vihreä peruna on syömäkelvoton, siihen muodostuneen glykoalkaloidin vuoksi. Multaamisen lisäksi perunoiden juurelle kanattaa levittää esimerkiksi ruohosilppua katteeksi, jolloin peruna saa siitä typpilannoitusta ja ennen kaikkea kosteus pysyy hyvin maassa. Runsaimman ja terveimmän sadon olen saanut matalahkossa kohopenkissä, lämpimällä kasvupaikalla ruohosilppukatteen alla. Kerää ruohosilppu ruohonleikkurin kerääjällä ja levitä sitä kuohkea reilun 5cm kerros. Kastele vesisuihkulla koko penkki huolella.

  6. Pihistämällä pidempi satokausi! Kun perunamaan tai -lavan kasvualusta on pehmeän kuohkeaa, on sinne helppo sujauttaa käsi ja kesän mittaan varovasti pihistää perunoita päivällistarpeen mukaan sieltä täältä. Jos nostaa esimerkiksi varhaisperunan varsineen, menettää paljon pieniä, vielä lähes herneen kokoisia alkuja, joista ehtisi kehittyä kesän mittaan vielä kilokaupalla satoa. Juhannuksen ruukkuperunat olen joskus vielä uudelleenistuttanut ja saanut heinä-elokuussa vielä suuremman sadon kuin keskikesällä.




  7. Suurta satoa voi saada vaivattomasti pieneltäkin alalta. Jos tähtäät korkeaan kilomäärään, hyödynnä lavavijelyä ja jopa suuria muovisaaveja, joissa pohjalle poratut reiät. Yhdestä suuresta saavista voi saada kaksi kertaa suuremman sadon kuin avomaalta ja hoito on myös vaivattomampaa. Astiassa kosteus myös pysyy hieman paremmin kuin laakealla avomaalla.

  8. Älä levitä tuhkaa tai liikaa kalkkia perunamaalle, otollinen pH-arvo on lievästi hapan, noin 6 paikkeilla. Liian emäksisessä maassa perunaruven riski kasvaa.

  9. Talvisäilytettävät perunat tarvitsevat vahvat kuoret. Kun perunoiden varret alkavat näyttää lakastumisen merkkejä, leikkaa ne pois ja anna perunoiden olla maassa 1-2 viikkoa ennen nostamista.

  10. Anna perunoiden kuivua pimeässä ja viileähkössä paikassa noston jälkeen ennen varastointia. Lopullinen, otollinen talvisäilytyslämpö on noin +4 astetta.



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template by pipdig