keskiviikko 17. helmikuuta 2021

10 kukkaa kasvimaalle

Kääpiösamettikukka


Ei hyötytarhaa ilman kukkia! Kukat tarjoavat paitsi silmänruokaa, monella niistä on tärkeä tehtävä suhteessa hyönteisiin. Kukka voi toimia houkuttimena tai harhauttajana. Ei sovi myöskään unohtaa kukkien luomaa esteettistä puolta. 

Hyötytarhurin TOP 10 kukat kasvimaalle ja lavatarhaan1. Samettikukka

Voimakkaan yrttiselle tuoksuvat samettikukat torjuvat maassa olevia tuholaisia kuten ankeroisia ja siksi niitä kannattaakin istuttaa etenkin avomaalle lähestulkoon kaikkien satokasvien kaveriksi. Samettikukkalajikkeissa on varaa mistä valita. Värit ovat tosin aina oranssin, punaisen ja keltaisen sävyissä, mutta kasvien muodoilla voi leikkiä. Siinä missä perinteiset samettikukat ovat hieman kompaktin "pönöttäviä", ovat kääpiösamettikukat keltaisia ja oransseja ilmavia kukkapilviä kasvimaan laidoilla.


Kehäkukka

2. Kehäkukka

Ei ole sattumaa miksi kasvimaalla näkee aina kasvatettavan kehäkukkia. Tämän monipuolisen kesäkukan juuristo karkottaa haitallisia sukkulamatoja, houkuttelee paikalle pölyttäjiä, on upea leikkokukka ja sen terälehtiä käytetään usein osana luonnonmukaisia ihonhoitotuotteita. Terälehtiä voi myös syödä salaateissa ja leivonnaisissa, sitä ei tosin suositella raskaana oleville. Kehäkukka tuottaa suuren siemensadon, joten sitä kerran kylvettyäsi, olet vasrmasti omavarainen siementen suhteen vuosiksi eteenpäin. Samettikukka on edullinen hankkia ja helppo myös esikasvattaa itse siemenestä.


Auringonkukan ei tarvitse olla aina perinteinen keltainen. Sävyjä löytyy vaaleankeltaisesta lähes mustanpunaiseen. Kuvassa matalakasvuinen leikkokukaksi hyvin soveltuna ’Ms Mars’.


3. Auringonkukka

Auringonkukka on hyötytarhan kuningas ja oiva pörriäiskasvi. Oli lajike sitten jättimäinen metrien korkeuteen kohoava komistus tai matalampi kääpiölajike, ansaitsee se paikkansa hyötytarhassa. Auringonkukka ilahduttaa loppukesällä kodin leikkokimpuissa, mutta siitä on myös muuta hyötyä. Auringonkukan juuret muokkaavat hyvin kasvualustaa ja silputtaessa koko kasvin syksyllä, se toimii viherlannoituskasvina. Mikäli auringonkukat ehtivät kypsyttää syksyllä siemenet, tarjoavat ne ruokaa pihan linnuille.4. Koristekrassi

Köynnös- ja pensaskrassit leiskuvat usein oranssin sävyissä, mutta väritietoinen voi valita tarkasti suosikkinsa lohenpunaisesta, tumman viininpunaisesta ja keltasen eri sävyistä. ’Milkmaid’ -lajikkeella kukat ovat vaaleat, lähes karmanvalkoiset ja lohenpunaisella ’Alaska Salmon Orange’ -lajikkeella on puolestaan lehdissä kaunis valkotäplikäs väritys. Krassin kukat ovat syötäviä koristeita salaateissa. Siemeniä voi säilöä kapristen tapaan etikkaliemeen ja krassin lehtiä voi myös syödä monella eri tavalla. Niitä voi käyttää salaatissa, surauttaa pestoksi ja suurista lehdistä voi valmistaa erilaisia täytettyjä kääryleitä, kaali- tai viininlehtikääryleiden tapaan. Varjossa tai puolivarjossa kasvaessaan krassi kasvattaa suuret lehdet ja aurinkoisella paikalla puolestaan enemmän kukkia. Krassi suojaa muita hyötytarhan kasveja etanoilta.


5. Kurkkuyrtti

Helppo, suorakylvettävä kurkulta maistuva sinikukkainen kurkkuyrtti eli rohtopurasruoho (Borago officinalis) sopii maltillisesti käytettynä salaatteihin ja toimii hyvänä pörriäis- ja perhoskasvina puutarhassa.


Sikuri


6. Sikuri

Upeat vaaleanliilat kukat tekevät sikurista hempeän kauniin koristekasvin, joka kukkii pitkään loppukesällä. Hyödyllinen kasvin osa kasvaa puolestaan maan alla. Sikurin juuria on käytetty muinoin kahvin korvikkeena. Paksu juuri myös muokkaa hyvin maata kasvaessaan.


Mäkimeirami (Origanum vulgare)


7. Mäkimeirami

Monivuotinen ja reippaasti leviävä mäkimeirami eli oregano takaa pizzamausteet tuleviksi vuosiksi ja sen upeat vaaleanliilat kukat hurmaavat niin hyötytarhurin kuin perhodet ja pörriäisetkin. Helppo ja vaivaton kasvi menestyy lähes missä vain. Ainoana miinuksena monet pitävät sen reipasta leviämistä, mutta sitä voi hillitä leikkaamalla kukinnot pois, ennen kuin se ehtii siementää kaikkialle.


Ruiskaunokki


8. Ruiskaunokki

Ruiskaunokki on tuttu ja helppo näky kaikissa upeissa väreissään aina sinisestä tummaan liilaan, pinkkin ja valkoiseen. Ihana kukka koristeeksi kesäpöydän antimiin.


9. Yrtti-iiso

Yrtti-iisot eli anisiisot (Agastache foeniculum) ovat näyttävästi kukkivia yrttejä hyötytarhaan. Niiden aniksenmakuisia lehtiä ja kukkia voi käyttää tuoreena tai kuivattaa talven varalle teeainekseksi. Upean liilat tai valkoiset kukat houkuttelevat perhosia ja pörriäisiä puutarhaan. Kukkii heinä-elokuussa aurinkoisella paikalla. Istuta kuohkeaan ja läpäisevään maahan tai lavaan varmistaaksesi talvenkeston. Kasvi on tosin arka ja epävarma talvehtija, joten sitä kannattaa käyttää hyödyksi heti ensimmäisenä kasvuvuotena.


Orvokki on syötävä kukka ja sopii siten koristeeksi kesäruokiin.


10. Orvokki

Kuka voisi vastustaa orvokin suloisuutta heti kevään alkajaisiksi? Orvokki kestää hyvin alkukevään viileydenkin ja kukkii ahkerasti koko kesän kun jaksaa nyppiä kuihtuneet kukat pois. Hyötytarhaa ajatellen orvokki on yksi kauneimista turvallisesti syötävistä kukista, joita voit käyttää niin salaattien kuin jälkiruokien koristeena.

Huomioithan että kaikilla kasveilla, kukilla ja yrteillä voi syötynä olla erilaisia terveysvaikutuksia. Varmista aina ennen nauttimista, että et ole allerginen ja että mahdolliset vaikutukset eivät haittaa nykyistä terveydentilaasi, raskautta tai käyttämääsi lääkitystä.
Kesäkimpussa kehäkukkia, tsinnioita, kosmoskukkia ja tilliä.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template by pipdig