Basellakasvien heimoon ja pinaattioiden sukuun kuuluva malabarinpinaatti (Basella alba) on mukavan rehevä lehtivihannes hyötytarhaan. Nimestään huolimatta se ei ole sukua pinaatille mutta se on muutoin pinaatin tapaan käytettävä trooppinen yksivuotinen köynnös. Mehevät lehdet kannattaa poimia nuorena ja köynnöksen varsi on myös syötävä.
Nyt helmi-maaliskuussa ehtii vielä kylvää siemeniä, mikäli haluaa sitä kesäksi kasvattaa. Malabarinpinaatti on melko hidaskasvuinen, joten se vaatii pitkän esikasvatusajan. Siemeniä on hyvä liottaa yön yli ennen kylvöä itämisen nopeuttamiseksi.
Keväällä taimet voi siirtää kasvihuoneeseen vahvistumaan ja lopulta istuttaa ulos ravinteikkaaseen kasvualustaan, lämpimän suojaiselle paikalle. Kasvupaikalleen päästyään se kirii kasvussa ja innostuu rönsyilemään. Parhaimmillaan köynnös voi kasvaa 2-3m korkeaksi.
Mehevänä kasvina malabarinpinaatti luonnollisesti kaipaa tasaista kastelua. Kuumana kesäpäivänä se voi helposti lurpahtaa liiassa paahteessa. Kasvupaikka voikin olla hieman puolivarjoinen. Mikäli kasvihuoneessa on tilaa, voi sen antaa toki sielläkin rönsyillä.
Köynnös tekee suloisen pieniä vaaleanpunaisia kukintoja, mutta todellinen koristearvo ja hyöty on nimenomaan mehevissä lehdissä. ’Rubra’ -lajikkeen lehdissä ja varressa on kaunis häivähdys viininpunaista sävyä. Syksyllä muodostuvista mustista marjoista voi kerätä siemenet talteen seuraavaksi kevääksi.
Antoisia kylvöhetkiä ja kevään odotusta!
-Hyötytarhuri
Tämä oli minulle ihan uusi tuttavuus, täytyypä katsoa mistä löytyisi siemeniä.
VastaaPoistaOn kyllä ihan kokeilemisen arvoinen. Lehdet ja kasvutapa ovat mielestäni tosi kauniit. Siemeniä löytyy aika hyvin niin puutarhaliikkeistä kuin ihan tavarataloista. :) Kannattaa varmistaa että ovat uudehkoja siemeniä ettei itävyys ole heikentynyt.
PoistaTämähän on todella kaunis köynnös ja syötäväkin vielä! Kiitos esittelystä 😊
VastaaPoistaKiva jos löytyi uusi tuttavuus! Ehdottomasti kokeilun arvoinen kun on hyöty ja kauneus samassa kasvissa. :)
PoistaHei! Oletko latvonut malabarinpinaattia? Olen esikasvattanut tätä nyt ensimmäistä kertaa.
VastaaPoistaHei Kerttuli! En ole yleensä latvonut mutta niin voi kyllä tehdä jotta haaroittuu. Leikkaaminen toki hidastaa hieman kasvua.
PoistaOn ollut ihana tuttavuus tänä kesänä vuonna 2023, leivottu feta/malabarinpinaatti piirakkaa monta kertaa. Nyt alkaa kukat mustua siemeniksi, ensi kesänä kokeilen kasvattaa omista siemenistä
VastaaPoistaNam! Reseptisi kuulostaa ihanalle. Loistava idea laittaa piirakkaan fetan kanssa. Täytyypä pistää muistiin. Nyt aloin pohtimaan että tarhamaltsakin varmaan sopisi hyvin fetan kanssa.
PoistaOnko itse kukka syötävä? Olisi kaunis esim.salaatissa
VastaaPoistaHei! Hyvä kysymys, jota itse en ole tullut ajatelleeksikaan. Kukat ovat todella kauniit. Itselläni ei ole omakohtaista tietoa asiasta, mutta ainakin nettilähteiden (mm. Speciality Produce -sivuston) mukaan kukat olisivat myös syötäviä. Redemption Permaculture -sivuston mukaan köynnökseen kehittyvät marjat/siemenet ovat myös syötäviä, kunhan niitä ei syö raakana. Raakana nautittuna voivat aiheuttaa vatsakipua. Kypsänä niissä pitäisi olla sitruunamainen aromi ja niitä on käytetty myös värjäystarkoituksessa. Itse en ole niitä koskaan maistanut. Kukkia en myöskään juurikaan syö kun olen melko allerginen kaikille siitepölyille.
PoistaIstutin toukokuun alussa suoraan ruukkuun sekä parvekkeelle että kasvihuoneeseen. Nyt heinäkuun puolivälissä olen jo kerännyt satoa.😊
VastaaPoistaMukava kuulla! :)
PoistaMeille saapui tämän kasvin pienen pieni taimi kirppikseltä ostetun Enkelinsiiven mukana viime syksynä. Emme tiennet mikä kasvi on kyseessä, sillä taimi näytti lähinnä punajuurelta. Huvin vuoksi annoimme sen kasvaa talven yli omassa ruukussaan. Tai eihän taimi varsinaisesti kasvanut talven aikana, vaan kasuvu alkoi vasta toukokuun lopulla, kun kasvi pääsi lasitetulle parvekkeelle. Taimi kasvoi usean metrin mittaiseksi kesän aikana itää kohti olevalla parvekkeellamme. Nyt lokakuun alussa kasvi on täynnä mustia (ja vetisiä) marjoja. Jos haluaisin ensi keväänä/kesänä taas kasvattaa siemenestä uusia kasveja, pitäiskö marjat poimia jo nyt "tertussaan" vai antaa kuivua ja tippua itsekseen? Kasvi on vielä voimissaan, mutta muutamia pippurin näköisiä kuivia palleroita on jo kasvi tiputtanutkin. Kiitos etukäteen jos ehdit vastata!
VastaaPoistaOlipa mukava yllätys enkelinsiiven kaverina. :) Malabarinpinaatin "marjojen" sisällä on siemen ja sen talteenottamiseksi on kaksi tapaa, joita olen nähnyt käytettävän. Mustanvioletit marjat voi kuivattaa lautasella tai tarjottimella sellaisenaan, siinä menee kyllä useampi kuukausi ja päälle jää kuori sekä "hedelmäliha". Kuivan marjan voi sitten sellaisenaan kylvää. Toinen ja ehkä parempi vaihtoehto on murskata ne marjat kumihanskat kädessä lasipurkkiin, johon laittaa vettä ja antaa muutaman päivän fermentoitua, jotta kuori pehmenee. Sitten kun seos on hieman käynyt niin kaataa koko seoksen siivilään ja huuhtoo siemenet puhtaiksi. Vähän kuten luomutomaattien siementekin kanssa tehdään. Ne malabarinpinaatin marjat värjäävät voimakkaasti, joten kannattaa ehkä poimia ne jo terttuina niin eivät sitten tahraa parveketta violetiksi. :) Suosittelen katsomaan YouTubesta pari videota joista itse joskus näin sen prosessin. Kannattaa hakea sieltä "Midwest gardener malabar spinach seeds". :)
Poista