Ihana kevät on taas täällä ja lämpö helli jonkin aikaa niin meitä puutarhaihmisiä kuin kasvejakin. Nyt tosin harmillisesti ilmat viilenivät, mutta ainakaan kastelusta ei ole avomaalla tarvinut huolehtia ja vesisäiliöt ovat täynnä. Aika päivittää hieman kuulumisia mitä hyötytarhan puolella on tähän asti tapahtunut toukokuun aikana.
Maaliskuussa kylmään kasvihuoneeseen, jalalliseen, kuvulliseen kasvulaatikkoon kylvetyt salaatit, pinaatit ja tillit ovat tarjonneet satoa jo monta viikkoa, joten tästä se kesä taas lähtee omien salaattien varassa. Kylvin myös muutamia suuren valkoisen juuren kasvattavia retiisejä, mutta niiden kohtalosta on vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa mitään. Jos ovat olleet liian lämpimässä niin saattavat ryhtyä kukkimaan, mitään merkittävä juuren pullistumista ei ole näkyvissä. Samoja valkoisia on tosin kasvamassa myös toisessa lavassa (myöhemmin kylvettynä) ja tuntuvat olevan ehkä vain hieman hitaampia kasvamaan.
Jalallinen, kuvullinen kasvatuslaatikko oli itselläni löytö alennusmyynnistä pari vuotta sitten ja ne ovat olleet suureksi hyödyksi kevään aikaisissa kylvöissä. Nämä kävisivät hienosti myös parvekepuutarhurille. Tässä tilliä ja punalehtistä tammenlehtisalaattia.
Muoviseen minikasvihuoneeseen 30.3. kylvetyt retiisit ovat nyt syömäkelpoisia ja niitä on tullut päivittäin maisteltua.
Lajike on pitkänomainen melko suureksi kasvava ’French Breakfast’, joten annan niiden vielä kasvaa täyteen mehevään kokooonsa, jotta saadaan nauttia huippusadosta. Kasvavat kyllä päivittäin huimaa vauhtia kun olen kastellut runsaasti. Makukin on raikkan mehevä, ei lainkaan liian pippurinen, kuten joskus retiisillä voi olla.
"Hortoilevat" villiyrttiharrastajat voisivat varmasti jatkaa salaattia vielä vuohenputkella, kiehautetuilla tai paistetuilla horsmanversoilla sekä vaikkapa pihlajan ja voikukan lehdillä.
Punahierakkaa purkissa
Myös viinisuolaheinä -nimellä tunnettu monivuotinen syötävä ja lehdiltään kaunis kasvi punahierakka (lat. Rumex sanguineus) saa oleskella kukkaruukussa, jotta pysyy hallinnassa. Kylvin pussillisen siemeniä viime keväää lavaan ja hyvin taimet talvehtivat siellä. Siirsin ne muoiruukkuihin huhtikuussa ja ovat huomattavasti terhakampia taimia. Kasvi tekee vahvat juuret ja voi levitä hyvässä maassa ongelmaksi asti. Kukka-aiheet tulee poistaa, jotta lehtisato ei kärsi ja muutenkin sillä voi estää ei-toivotun leviämisen siementen kautta ympäri puutarhaa.
Aion pitää nämä purkissa kesän ajan ja syksyllä istuttaa taas lavaan talvehtimaan. Jotenkin nämä upeat punaruotiset lehdet ovat kuin luotuja koristeellisiksi ruukkukasveiksi. Niin kauniita ovat ja maistuvat miedosti suolaisen kirpeille. Tykkään syödä salaatin mausteena ja monivuotiset hyötykasvit ovat mielestäni aina plussaa puutarhassa.
Sipulit kasvavat jo mukavaa vauhtia. Harsot poistettiin päältä, jotta niitä pääsee kunnolla suihkulla kastelemaan ja nyt ne ovatkin ampaisseet kunnon vauhtiin. Luonto on tosin hoitanut onneksi kastelun hyvin sopivasti tänä keväänä.
Kaikki alkaa olla hyötytarhassa kylvetty tai istutettu. Pari pussia on vielä istukassipuleita menossa kasvamaan, mutta perunatkin ovat maassa, lavoissa ja ämpäreissä. Istutin Colombaa, Asterixia, Solistia, Mozartia, Annabellea, Violet Queenia, Challengeria, Timoa ja viime kesän suosikkia Mulberry Beauty -perunaa. Ehkä vielä unohdin jonkun mainita. Tässä vaiheessa alkaa olla jo hieman sekaisin mitä mihinkin on istutanut, mutta merkitsin puhelimen muistioon aina istutuspaikat varmuuden vuoksi talteen. Monesti myös nappaan kuvan niin jää talteen istutuspäivämäärä ja paikka seuraavaa vuotta ajatellen. Ne "muistikuvat" voi sitten siirtää omaan puutarhakansioonsa. :)
Nämä toukokuun alussa lavaan menneet Colomba-perunat ovat juuri kasvattaneet mullan pintaan komeat vihreät ruusukkeet, kun tänään kurkistin harson alle.
Porkkanaa kylvin suuriin ruukkuihin kasvihuoneeseen huhtikuun lopulla ja nyt ne ovat sirkkalehtivaiheessa. Ruukun reunoilla on yksi rivi istukasssipulia torjumassa porkkanakärpäsiä.
Uskaltauduin jo taannoin hellejakson aikana istuttamaan muutaman nuoren kesäkurpitsan lavoihin. Suojasin ne harsoilla. Yleensä turvallisinta on istuttaa lämpöä rakastavat kurpitsat ulos vasta kesäkuun puolella. Nyt ehtii vielä kylvämään kesäkurpitsan siemeniä kasvihuoneeseen, sillä niillä on melko lyhyt esikasvatusaika. Kasvamassa on lisäksi ’Partenon’ -lajiketta joka on itsepölytteinen ja sopii siten myös kasvihuoneeseen. Ne ajattelin istuttaa isoihin ruukkuihin, jotka voi syksymällä nostaa kasvihuoneen suojiin, jospa sitten kesäkurpitsan satokausikin hieman pidentyisi.
Joitakin yrttejä on ollut itämässä kasvihuoneessa. Pieni- ja suurilehtistä basilikaa, salviaa ja timjamia. Ne muuttavat vähän isompina taimina muotopuutarhan puolelle. Muiden hyötykasvien väleihin kannattaa istuttaa yrttejä. Kukkivat yrtit houkuttelevat paikalle pölyttäjiä ja toisaalta niiden voimakas aromaattinen tuoksu voi karkottaa tuhohyönteisiä ja harhauttaa niitä pois suojeltavien satokasvien kuten porkkanoiden ja kaalikasvien kimpusta. Kaikki kaalikasvit toki kannattaa suojata jo hyvin nuorena verkolla tai harsolla. Tiedän kokemuksesta että ötököiden hampaisiin joutuvat heti nuorena myös esimerkiksi lantut, nauriit ja pinaattikiinankaali.
Tomaattien karaisu on ollut tänä keväänä hieman haasteellista ja taimistani tuli suoraan sanottuna aika surkeita. Nyt ne ovat kuitenkin kasvihuoneessa ja hoivailen niitä siellä parhaani mukaan ja ovat ihan silmissä vahvistuneet. Tomaatti kun on välillä hieman draamakuningatar joka kaipaa erikoskohtelua kasvattajaltaan. Raunioyrtit ovat jo kasvaneet puutarhassa jonkin verran, joten on aika silputa niitä katteeksi tomaatin juurelle ja laitoin myös raunioyrttikäytettä tekeytymään. Siitä voit lukea lisää tästä postauksesta.
Paljon on ollut tehtävää, kylvettävää ja istutettavaa! Nyt kaikki onneksi itää ja kasvaa jo mukavasti ja voi lähinnä keskittyä kasteluun, lannoittamiseen ja tarvittavaan suojaamiseen. Toukokuu on kyllä varsinainen superkiireinen (mutta samalla niin paras) kuukausi monella tapaa. Silloin tehdään kaikki pohjatyö tulevalle satokaudelle. Tässä hieman koostettuna mitä hyötytarhassa on juuri nyt meneillään, tai ollut jo tekeillä huhti-toukokuun aikana. Ajoitus kun riippuu paljolti myös kasvuvyöhykkeestä ja kevään etenemisestä. Itse asun III-IV-vyöhykkeellä.
Hyötytarhurin kevätpuuhia:
- maa-artisokkien istutus
- perunoiden istutus niin lavoihin, maahan harson alle kuin ämpäreihin/ruukkuihin
- kurpitsojen esikasvatus
- tee jatkuvasti uusia salaatti- ja retiisikylvöjä
- palkokasvien eli herneiden ja papujen liotusta ja kylvöä - yön yli liottaminen nopeuttaa itämistä
- taimien koulintaa
- lavojen maanparannusta
- sipulien istutusta
- Kesäkukkien suorakylvöä lavoihin ja puutarhaan. Hyötykasvien sekaan olen kylvänyt silmäniloksi muun muassa kehäkukkia, tsinnioita, kurkkuyrttiä, partaohraa, ruiskaunokkeja, jänönhäntää, purppurarevonhäntää, krasseja ja auringonkukkia. Perennapuutarhan puolelle on mennyt täytteeksi mm. unikoita, isosilkkikukkaa, sinisievikkiä ja perhoskukkaa.
- erilaisten köynnöstukien ja ristikoiden punomista luonnonmateriaaleista, kuten pajun- ja pihlajanvesoista
- nokkos- ja raunioyrttikäytteiden hauduttelua ämpäreissä parin viikon ajan
- kuumina kevätpäivinä kastelua
- kasvihuoneen tuuletusta tarvittaessa, jotta hennot nuoret taimet eivät käristy hengiltä
- nuorten, vielä juurtumisvaiheessa olevien hedelmäpuiden ja marjapensaiden runsasta kastelua tarvittaessa kerran viikossa
- sadevesien talteenotto
- ruohosipulimättäiden jakaminen usemmiksi taimiksi, tämä on hyvä tehdä muutaman vuoden välein, aina kun tupas näyttää kovin tiheältä
- ruohosilpun hyödyntäminen
Ihanaa rehevää satoa siellä, vau!
VastaaPoistaKiitos Saila! Olen aika kova salaatinsyöjä, etenkin kesäisin. :)
PoistaSinulla on runsaasti syötävää kasvussa. Ja silmäniloakin hyötytarhasi tarjoaa.
VastaaPoistaMinulla on vielä viimevuotista rohtoraunioyrtti-tiivistettä. Sitä en tiennyt, että rohtoraunioyrttiä voi silputa tomaateille katteeksi. Ehkä en ihan vielä kaikkia käy silppuamassa, jotta jäisi materiaalia myös lannoitetta varten.
Tuollainen jalallinen istutuslaatikko olisi aika kätevä. Varsinkin yrtit ja salaatit olisi mukava saada lähemmäksi taloa/keittiötä, kun kasvimaa on vähän kauempana. Kekkilän laatikko maksaa melkein 200 €, mikä tuntuu turhan suolaiselta hinnalta.
Kiitos oivallisista vinkeistä. Hain tänään pulskia retiisejä, joita kylvin neuvojesi mukaan kasvariin huhtikuussa.
En olisi vuosia sitten ajatellut täysin hurahtavani hyötytarhurointiin - saatikka tajunnut kuinka kaunis se voi olla, etenkin kesän edetessä. Juu, voi silputa ja se hiljalleen liukenee ja maatuu viherkatteen tavoin mullan pintaan.
PoistaHuh! Enpä minäkään sellaisella hinnalla ostaisi. Nämä Elhon laatikot olivat alennuksessa muistaakeni jotain 40-50 € paikkeilla ja silloinkin pidin niitä hieman tyyriinä, mutta pohdinnan jälkeen tuli sitten hommattua enkä ole katunut. :)
Mahtavaa että tuli hyvää retiisisatoa, ovat ne kyllä niin maukkaita.
Ihania kevätpäiviä ja lämpeneviä ilmoja!
Sinulla on siellä vaikka mitä kasvamassa ja niin siistiä. Nuo jalalliset kasvualtaat on todella käteviä, kiitos vinkistä. Minulla on mennyt kukkapenkkejä kohennellessa ja myös puutarhassa koko toukokuu. Olet oikeassa tulee aivan liian vähän vain nautittua mutta ehkä senkin aika tulee vielä.
VastaaPoistaNiin se aika vilahtaa ja kiirettä pitää. :D Onneksi tuli jo aikaisemmin toukokuussa kitkettyä ym. nyt on hyttysiä aivan tuhoton määrä!! :(
PoistaVau! Sinulla on kesä pitkällä jo toukokuussa! Kerrassaan upeat viljelykset:) Laitoin sinulle kivan haasteen Kadonneista oppia -päivitykseni lopussa, jos sinua ei ole vielä aiemmin hastettu ja haluat käytä kurkkaamassa: https://annenallakka.blogspot.com/2021/05/kadonneista-oppia-haaste.html
VastaaPoista