sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Juuripersilja - hyötytarhan superkasvi



Juuripersiljan (Petroselinum crispum var. tuberosum) soisi olevan yhtä viljelty kasvi kuin sen lähisukulaisten, eli tavallisten lehti- ja kähäräpersiljan. Itse olen kovin tykästynyt sen monipuolisuuteen. Yksikään kasvin osa ei mene hukkaan! Juuripersilja on vanha kasvi, joka tekee nyt uutta tuloaan kotikeittiöihin ja puutarhoihin. Lajikkeita ovat muun muassa ’Berliner’, ’Halblange’ ja ’Hamburg’. Kuten nimistäkin voi päätellä, juuripersiljaa käytetään ja kasvatetaan yleisemmin eritoten Saksassa. Itse kasvi on lähtöisin Välimeren maista, joissa se kasvaa villinä.



Viime kesänä potagerini lavassa kasvoi taustalla juuripersiljaa, keskellä punahierakkaa ja edessä perinteistä kähäräpersiljaa. Kaunista ja maistuvaa vihreyttä!


Tässä 5 hyvää syytä miksi juuripersiljaa kannattaa keväällä kylvää hyötytarhaan:


  1. Helppo kasvattaa: kylvä keväällä huhti-toukokuussa siemenet pehmeään ravinteikkaaseen multaan, muista kastella tasaisesti ja odottele satoa.

  2. Suuret silopersiljaa muistuttavat naatit/lehdet tuottavat paljon tuoretta syötävää kesän aikana. Pihistä lehtiä ja varsia sieltä täältä, jotta itse juureksen kehitys ei liikaa häiriintyisi.

  3. Tuottaa paksuhkon porkkanaa tai palsternakkaa muistuttavan juuren, jota voi käyttää ruoanlaitossa muiden juuresten tavoin ja se maistuu miedosti persiljalta.






  4. Satoa voi korjata niin kauan kuin multa on sulaa. Viime vuonna jouluviikolla kävinkin muutaman pienen juuren vielä nykäisemässä lavasta ja syksyn aikana juuret olivatkin kasvaneet paljon reippaammin kesään verrattuna. 

  5. Persiljajuuri talvehtii hyvin. Sen totesin juuri viime viikolla, kun kävin tutkimassa kasvilavoja. Vetäisin maasta kokeeksi yhden lyhyen mutta pullean juuren, joka oli aivan tuoreen veroinen. Uudet naatit ovat myös lähteneet jo hyvin kasvuun, eli huhtikuisessa lavassa vihertää uutta elämää! Sekös tämän tarhurin tekee varsin onnelliseksi. 



Talvehtineen juuripersiljan uutta naattikasvua näkyvissä huhtikuun alussa.

Nyt jään mielenkiinnolla seuraamaan persiljajuuren toista kasvukautta, sillä se on kaksivuotinen. Annan juurien kasvaa vielä kokoa kesän ajan. Katsotaan alkaako kasvi kukkia ja juuri kenties muuttua puumaiseksi, vai jatkaako sellaisenaan kasvuaan viime vuoden tapaan. 

Uutta siementä voisi toki taas kylvää, jotta tämän kasvin sato jatkuu taas vuodella eteenpäin hyötytarhassa seuraavaan talveen ja kevääseen asti. Lannoittaa olisi voinut ehkä hieman reippaammin viime kesänä, sillä juuret jäivät vielä melko pieniksi. Nyt ne ovat paksuja mutta lyhyehköjä. Toki naattien hyötykäyttö kesällä saattoi osaltaan hieman verottaa voimia.


Rehevät naatit ja vielä kapeahkot juuret viime kesänä.


Juuripersiljan käyttö ruoanlaitossa

Juuriosa: keitot, pataruoat, uunijuurekset, muusi, tikuiksi leikattuna ranskanperunoiden tapaan, raakana raasteena tai aivan ohueksi siivutettuna

Lehtiosa/naatit: tuoreina yrtteinä kesäkeittiössä ja kuivattuina talven keittoihin ja kastikkeisiin


Kesäisiä makuja kuivumassa talven varalle: tilliä, kähäräpersiljaa ja juuripersiljan naatteja.

SHARE:

10 kommenttia

  1. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. En juuripersiljasta tiennyt mitään. Pitääpä ryhtyä etsimään siemeniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löytyi uusi tuttavuus kokeiluun. :) Aurinkoisia pääsiäispäiviä sinne!

      Poista
  2. Ihan uusi tuttavuus minulle! Täytyy katsoa löytyiskö siemeniä jostain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina on kiva kokeilla jotain uutta. :) Siemeniä on ollut saatavilla aika hyvin kaikissa hyvinvarustetuissa liikkeissä.

      Poista
  3. Kiitos tästä postauksesta. Minulla on nyt kokeilussa Mangaalia ja sekin kun on kaksivuotinen niin odotan nyt tämän vuoden kasvua.

    VastaaPoista
  4. Kiitti vinkistä ja ohjeista, taidanpa kokeilla tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Cheri! :) On kokeilemisen arvoinen jos persiljasta tykkää.

      Poista
  5. Ostin vahingossa (ulkomaalainen pussi) juuripersiljan siemeniä kun luulin palsternakaksi. Ei välttämättä olisi muuten tullut kokeiltua ja mielenkiinnolla odottelen mitä sieltä lähtee kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kyllä erehdyttävän samannäköisiä. :D Naattien kasvu on kesällä aika rehevää ja vasta myöhemmin syksyllä juuri alkaa kunnolla pullistumaan, eli sato kannattaa korjata vasta myöhään, vähän kuin palsternakkakin.

      Poista

Blogger Template by pipdig