lauantai 20. maaliskuuta 2021

Maatuvat taimiruukut

 


Puutarhassa on hyvä nostaa kierrätys kunniaan. Jos varastossa olevat muoviruukut eivät tahdo riittää keväisen kylvövimman ollessa kuumimmillaan, voi kasvatuksessa hyödyntää maatuvia kotoa löytyviä kierrätysmateriaaleja taimipotteina. Itse kylvin juuri viime keväänä vessapaperirullien hylsyihin tuoksuherneitä ja tsinnioita. Tuoksuherneet hyötyvät korkeasta esikasvatusastiasta niiden syvien juuriensa vuoksi.



Hylsyt voi taitella neliskanttisen muotoisiksi, jolloin ne saa tiiviisti aseteltua vierekkäin vaikka syvälle muovitarjottimelle, jossa on vettä pohjalla pitämässä hylsyt kosteana. Olen kokeillut myös kuvassa näkyviä maatuvia kaupan turveruukkuja (myös monia muita eri muotoisia vastaavanlaisia), mutta itse olen niiden kanssa epäonnistunut surkeasti. Ruukut kuivuvat niin nopeasti, imien kaiken kosteuden mullasta ja taimilta, jotka sitä kosteutta juuri tarvitsevat. Kaikki hennoimmat kasvit eivät siitä selviä. Hieman aurinkoisempana päivänä on lopputuloksena kuiva koppura. Ja jos ei pohjalta kuiva, niin pinnalta kyllä. En ole myöskään kokenut vielä sitä ihmettä että kasvin juuret ehtisivät läpäistä ruukun seinämiä. 

Sama ongelma oli viime keväänä kun kokeilin kookoskuidusta tehtyjä kasvatusnappeja. Niiden kasvualustan koostunus oli myös niin tiukkaa tavaraa että ainakaan paprikan ja tomaatin taimet eivät lähteneet kunnolla kasvuun. Nuori taimi kun tarvitsee hennoille juurilleen pehmeää ja ilmavaa multaa. Pelargonin pistokkaita tosin juurrutin napeissa ja ne onnistuivat melko hyvin. Jouduin kyllä silti repimään pistokkaiden ympäriltä kuitukerroksen, joka pitää napin kasassa. Sekään ei oikein lähtenyt irti repimällä vaan saksilla piti leikata kun oli niin sitkeä ja rajoitti kasvua. 

Voi olla, että ammattiviljelijöiden tarkkaan säädellyissä kasvihuoneolosuhteissa nämä edellä mainitut toimivat huomattavasti paremmin, mutta vaihtelevissa koti- ja lasikasvihuoneoloissa se voi olla hieman haasteellisempaa. Jäljellä olevia kasvatusnappeja taidan kyllä kokeilla vielä joidenkin puuvartisten kasvien pistokaslisäyksessä, jospa ne juurtuisivat kosteassa napeissa, kunhan laittaa turvotetut napit osittain laakeaan vesiastiaan. :) 


Vessapaperihylsyt tuntuvat pehmenevän ja maatuvan aika hyvin, joten aionkin taas ihan nollabudjetilla kierrättää niitä kylvösten parissa. Pohjan voi myös leikata ja taitella umpeen ja sen saa avattua jos haluaa repiä varovasti hylsyn taimen ympäriltä. 

Paperipottejakin olen rullaillut sanomalehdestä ja niitä ajattelin hyödyntää lyhyen esikasvatuksen tarvitseville kasveille myöhemmin keväällä, kuten esimerkiksi tsinnioille, auringonkukille ja krasseille. Näiden pikkupottien vahvuutta voi säädellä sillä, kuinka monta kertaa kiepauttaa sanomalehteä muotin ympärille.


Ruukkumuotti on hauska ja hyödyllinen keksintö. Sen asemasta voi rullailuun toki käyttää myös vaikkapa pullonpohjaa tai säilyketölkkiä.


Kodin monet muovipurkit ja astiat ovat myös aina kovassa uusiokäytössä aina maito- ja kermaviilipurkeista erinäisiin muovikaukaloihin ja hedelmärasioihin. Kierrättämällä niiden hyötykäyttö jatuu vielä hieman pidempään.

Ihanaa että esikasvatusaika on taas käsillä! Toki monella se alkaa jo tammikuussa, mutta itse kylvin esimerkiksi vasta tänään tomaattien siemeniä. Tämä talvi on ollut niin kylmä ja runsasluminen, että näin IV-kasvuvyöhykkeellä maassa on lunta vielä lähemmäs metri. Onneksi alkavalla viikolla kevään pitäisi pikkuhiljaa saapua myös tänne! Kunhan ensin selvitään luvatusta pienestä tuulisesta sademyräkästä. Kasvun iloa ja terhakoita taimia!

SHARE:

12 kommenttia

  1. Kiitos vinkeistä! Monenlaista purkkia ja purnukkaa tulee käytettyä. Minulla on sama kokemus tuosta kookoskuidusta. Tuosta vessapaperirullavinkistä otan kopin. Jotkut käyttävät maitotölkkejä esikasvatukseen. Minä en ole laittanut vielä mitään esikasvatukseen, koska tuota lunta on vielä niin tolkuttoman paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, moni koulii tomaatit maitopurkkeihin. Täälläkin lunta riittää, mutta jospa ensi viikolla alkaisi toden teolla sulamaan. Ainakin toivotaan niin! :) Kevät saisi jo tulla...

      Poista
  2. Kiärrätän vanhat muaviset kylyvöastiat/koulintakennostot niin kauvan ku kestäävät. Mulla tuppaa nua maatuvat päästä kuivamahan, enkä siksi niitä itte suasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin ja kellari on täynnä muovisia taimiruukkuja. Harmittaa että jotkut esikasvatuskennostot ovat niin ohutta muovia että hajoavat parin kerran jälkeen mutta nyt onneksi löytyi yksi vähän tukevampi kuvullinen niin piti hankkia heti usempi kerralla. Juu, minäkin olen luovuttanut noiden valmiiden maatuvien puristeruukkujen suhteen.

      Poista
  3. Täällä on myös niin huolimaton kastelija, ettei edes kannata harkita turvepotteja. Kovin turvepitoinen multakin on vähän niin ja näin, kun se ei anna kunnon kuivahtamista helposti anteeksi. Vessapaperirulliakin olen välillä käyttänyt, mutta enpä ole hoksannut taitella niitä neliskanttisiksi. Hyvä vinkki!
    Minä käytän myös kaikkia mahdollisia vanhoja ruukkuja ja jugurttipurkkeja ym. vuodesta toiseen niin kauan kuin kestävät ehjinä. Tänä vuonna hoksasin kokeilla muovisia jäätelörasioita taimiruukkuina. Tein niihin lokerikon maitopurkin kyljestä leikkaamalla ja kylläpä tuli näppärä systeemi! Yhteen litran rasiaan saa kuusi tai kahdeksan ihan hyvän kokoista lokeroa, joihin saa vähän hitaammin kasvavia, pienempijuurisia taimia koulittua. Säästyy seuraava koko (1-2dl purkit) enemmän multatilaa vaativille esikasvatuksille. Jäätelörasia on myös juuri sopivan kokoinen ikkunalaudalle. Nyt saa hyvällä omalla tunnolla vetää jäätelöä naamaan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, en ole minäkään aina ihan tyytyväinen noihin kaupan valmiisiin turvepitoisiin taimimultiin kun tuntuu että ne suorastaan hylkivät vettä, vaikka pienet taimet kaipaavat läpäisevää ja pehmeää kasvualustaa. Tuleekin paljon itse sekoiteltua omaa taimimultaa ja ihan hyvin on toiminut. Mahtava vinkki tuo jäätelöpurkki! Minäkin olen käyttänyt muovisia jäätelökippoja kuivatettujen syksyllä kerättyjen siementen säilyttämiseen jos tulee oikein paljon kerättyä esimerkiksi samettikukkien, krassien ja kehäkukkien siemeniä. :)

      Poista
  4. Minullakin kuivuu kaikki maatuvat joten käytän muovisia. Yllättävän hyvin kestävät vuodesta toiseen. Myös kaikki kaupasta ostettujen tomaattien purkit on käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kunnolliset muoviset taimiruukut kestävät ihan loputtomiin, joten ei tulisi mieleenkään heittää niitä pois. :)

      Poista
  5. Löysin täältä uuden mukavan blogin, tervetuloa meidän joukkoomme. Hienoa kierrätystä, minäkin olen ollut istutus puuhissa ja olen käyttänyt myös turveruukkuja ja niiden kanssa kyllä saa olla tarkkana ettei tosiaan kuivu. Mutta kaikkea muutakin mitä tuossa luettelitkin. Minulla on myös puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani. Jään seuraamaan sinun keväisiä puuhia ja liityin lukijaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Täytyy tulla vastavierailulle ja tervetuloa lukijaksi. :) Ihanaa että puutarhakevät taas alkaa ja saa kavereiden kanssa "puhua puutarhaa". Kesällä onkin sitten taas kädet täynnä multaa ja taimia.

      Poista
  6. Minulla myös maatuvat ruukut tuppaa kuivumaan. Vessapaperihylsyjä olen käyttänyt myös, mutta tänä vuonna tuli basilikalla tehtyä huomaamatta koe eli osa oli minojogurttipurkeissa ja osa hylsyissä, niin jogurttipurkeissa kasvoivat lähes kaksinkertaisiksi samassa ajassa ja samalla ikkunalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä hyvä koe! Kyllä nuoret kasvit vaativat tasaista kosteutta voidakseen hyvin. :) Itsekin tässä juuri pistän kurkun taimia kasvamaan muovisiin kirsikkatomaattipikareihin. Basilikaa kylvin tosin yhteen saviruukkuun, mutta laitoin aluslautaselle paljon vettä. Saviruukkuhan olisi hyvä liottaa ennen käyttöä niin pysyy edes hetken kosteampana, mutta kyllä se on todettava että muoviruukut ovat ahkerassa käytössä.

      Poista

Blogger Template by pipdig