torstai 18. maaliskuuta 2021

Herneenversojen kasvatusta

 


Keväällä kaipaa talven pimeyden jäljiltä paljon tuoretta vihreää syötävää. Salaattia on sisätiloissa hieman hankalaa kasvattaa edes kunnollisten kasvivalojen kanssa, joten sen suhteen on hyvä turvautua vielä kauppojen antimiin. Versoilla saa kuitenkin kaivattua lisämakua salaatteihin ja vaikkapa leivän päälle. Herneenversoja napostelee tyytyväisenä ihan sellaisenaan. Idättäminen/versottaminen on sen sijaan helppoa ja palkitsevaa! Kaikkein edullisinta on varmasti kaupan pussiherneiden versotus ja samalla äärimmäisen maukasta. 500g pussi kuivattuja herneitä maksaa ruokakaupassa 0,65€ ja siitä annoksesta saa kasvatettua valtavan määrän vihreitä versoja.


Liota herneitä ensin yön yli, jotta itäminen lähtee hyvin käyntiin.


Ripottele herneet ohuen multakerroksen joukkoon, peittele ja pidä kosteana.Vihreys kurkottaa valoa kohti. Herneenversot ovat oivaa ja edullista salaatinkorviketta ja salaatin lisämaustetta talvikuukausien ajaksi.


Siemenkaupoissa myydään myös runsaasti versotukseen/idätykseen soveltuvia siemenseoksia, joissa on mukana esimerkiksi retikkaa, rucolaa, sarviapilaa, linssejä, mungpapuja, parsakaalia, auringonkukansiemeniä, punajuurta ja sinappikasveja. Itse olen kuitenkin mieltynyt kaikkein eniten herneisiin, koska niistä saa valtavan paljon vihreää syötävää pienellä vaivalla ja versot tuovat ruokaan ja salaatteihin ihanaa kesäistä makua. Rakastan muutenkin tuoreiden herneenpalkojen rouskuttelua kesällä ja versot palauttavat mieleen juuri tuon raikkaan makumuiston.Pari satsia herneenversoja pitää kylvää myös huhti-toukokuussa kasvihuoneeseen, jotta niitä saa leikata salaatin joukkoon. Sisällä hieman huonommassa valossa kasvatetut versot ovat tosin "hontelompia" ja siten pehmeämpiä ja ehkä mehevämpiä kuin kunnon auringonvalossa kasvatetut kasvihuoneversot.Nämä elinvoimaiset herneet ovat jo valmiit valloittamaan maailman toukokuussa. Hieman kovemmat versot voi myös pilkkoa ja  pyöräyttää wokkipannussa osaksi itämaista ruokaa tai hienontaa pinaatin tavoin vihreään keittoon.
Herneiden versotukseen ei kuitenkaan kannata käyttää sitä kotivarakaapin kaikkein perimmäisessä nurkassa vuosia lojunutta vanhaa soppahernepussia, sillä ne eivät enää välttämättä idä kunnolla. Sen sijaan kauppareissulla voit napata koriin uuden edullisen pussukan ja laittaa yöksi veteen likoomaan.

SHARE:

6 kommenttia

 1. Kaunis blogi!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Täällähän näyttää ihanalle!

  VastaaPoista
 3. Ihanalta näyttää!
  Herneenversoja voisikin kylvää pääsiäisruohoksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvä idea! :) Kaunista ja vihreää. Kissalle täytyy vielä kylvää ohraa pääsiäiseksi.

   Poista

Blogger Template by pipdig