tiistai 16. maaliskuuta 2021

Tervetuloa Hyötytarhuri-blogiin!


Keväiset auringonsäteet suodattuvat vastapestyn kasvihuoneen lasiseinien läpi ja lämmittävät mukavasti uuteen kasvukauteen herännyttä puutarhuria. Sylissä kulkee mukana suuri laatikollinen vihreyttä: tomaatintaimia, samettikukkia, herneenversoja, pussillinen istukassipuleita ja komeasti itäneitä siemenperunoita. Sen jo hieman hävettävän - nuhjuisen mutta niin mukavan - pihatyötakin taskut pullottavat ääriään myöten täynnä siemenpusseja retiisistä ruiskaunokkiin ja pavuista persiljaan.Sydän meinaa pakahtua innosta ja samaan aikaan päässä surisevat suuret suunnitelmat. Olen jo piirtänyt paperille talven aikana suunnitelman mitä aion kylvää mihinkin lavaan. Silti ne suunnitelmat menevät aina uusiksi kylvö- ja istutushetkellä kun on talvikuukausien kuluessa on tullut hankittua aina vaan lisää yllätyskasveja. Mistä löytyy paikka mahtavalle maissille? Mistä varaan tilaa jättikurpitsalle, jonka kasvatusta tietenkin pitää kokeilla. Entäpä nämä okrat, joita oli vain aivan pakko kokeilla? 

Puutarhanhoito on suurten tunteiden harrastus ja
aisteja herättävää tarttumista nykyhetkeen... 


...ja se on toki myös menneiden puutarhavuosien muistoja ja tulevaisuuden ahkeraa suunnittelua, mutta ennen kaikkea läsnäoloa. Välillä istutuspöydän äärellä kouliessani pikkutaimia toukokuisena iltana, on pakko siitepölyjenkin uhalla vetää oikein syvään henkeä ja katsoa sitä valoa, joka suodattuu nuorten koivunlehtien takaa. 

Painan tarkoituksella mieleen sen hetken ja tunteen talven varalle. Siihen palaan yhä uudelleen. 


Juuri nyt maaliskuussa, kun kirjoitan tätä ensimmäistä Hyötytarhurin tervetulopostausta, vettä tihkuu räystäiltä, mutta valkea hanki on vielä metrin korkuinen. Sääennustaja kertoo lähes anteeksipyydellen tulevasta pakkasjaksosta, mutta antaa toivoa pääsiäisen lämpöaallosta. Haaveilen taas niistä runsaista salaattikulhoista, rapeista retiiseistä, sekä siitä hetkestä kun jännityksensekaisin tuntein työnnän käden varovasti lavan tai ruukun multaan ja pihistän sieltä varovasti ensimmäisiä kultaisia varhaisperunoita.


Haluan kutsua Sinut kanssani tälle jännittävälle matkalle hyötykasvien maailmaan, suurien satohaaveiden äärelle ja nauttimaan tuoreita makuja.


Tavoitteeni on, että tästä sivustosta kasvaa pikkuhiljaa jokaisen kotipuutarhurin ja hyötyvijelijän työkalupakki ja innostava inspiraation keidas vielä hyötykasvien kasvattamista harkitseville. Tuskin maltan odottaa, että saan elää tulevan kesän kanssanne tämän uuden sivuston ja blogin kautta! 

Kuhunkin kasviin liittyviä tieto-osuuksia löytyy ylävalikosta ja useita eri aiheita päiväkirjamaisesti käsittelevät blogikirjoitukset löytyvät Blogipostaukset-tunnisteen alta. Hyötytarhuria voit seurata Bloggerin kautta sekä Instagramissa, jota tulen myös ahkerasti päivittämään. Löydät minut sieltä käyttäjänimellä @hyotytarhuri .


Tässä vauhdilla muuttuvassa maailmassa, jossa elämme nyt pandemian kourissa, alati lisääntyvien luonnonmullistusten ja pitkälle automatisoitujen jakeluketjujen armoilla, on pienikin omavaraisuusaste ruoan suhteen mielestäni tavoittelemisen arvoinen asia. 

Ja kyllähän jokainen hyötytarhuri sen tietää, omasta maasta kerätty sato maistuu aina tietysti himpun verran paremmalta. 


Ehkä sen maun salaisuus piilee rakkaudessa, joka sekoittuu multaan perliitin kera aina taimipotteja innolla täyttäessä. Tomaattejakaan ei kerätä suuhun puoliraakoina, vaan odotellaan juuri sitä otollista hetkeä, kun kesän sokeroima aarre on kaikkein makeimmillaan.On aika kylvää kodin ikkunalautojen taimipotit täyteen - kevät tulee ennen kuin huomaatkaan! Talven aikana tietokoneen edessä omaksuttu "resting bitch face" muuttuu taas pikkuhiljaa ulkotiloihin päästessä spontaaniksi hymyksi nähdessään silmien edessä kasvavaa vihreyttä.Lämpimin puutarhaterveisin, 

Linda

SHARE:

16 kommenttia

 1. Onnea ja iloa! Uusi blogisi näyttää hienolle!
  Postauksesi innostaa miettimään tulevan kesän hyötypuutarhailuja! Meidän puutarhan hyötypuutarha ei ole kovin suuri ja siitä saatavalle sadolle ei kannata kilohintaa miettiä :D Hyötypuutarha on kuitenkin tuottanut ihan hyvän sadon lisäksi paljon iloa,jota ei voi rahassa mitata. Sikseen postaustasi katsellessani ja lukiessani ajattelin, että en ole todellakaan ottanut hyötypuutarhastamme kaikkea hyötyä irti. Siis kuulolla ollaan postausten äärellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Tervetuloa! Kyllä pienikin sato tuottaa iloa ja kieltämättä itsekin olen miettinyt paljon uusia keinoja hyödyntää pihan nurkkauksia ja alueita joissa ei normaalisti kasva mitään ja niitäkin saa kohopenkeillä ja lavoilla valjastettua ihan hyvään hyötykäyttöön. Ilo on niin tärkeää ja kaivattua - sen takiahan moni meistä puutarhaansa hoitaa. :) Sipulit sain viime vuonna kasvatettua koko perheelle vuodeksi ja kesään asti niillä mennään, joten se oli ehkä paras satosaavutus perunoiden ohella. Salaattia riittää koko kesäksi ja yrtit keittoihin. Säilönnässä aion ensi kesänä ja syksynä tsempata. Uusi pakastin jo ostoslistalla...

   Poista
 2. Ihanaa vihreyttä jota kohti ollaan jo kovasti menossa. Itselläni on hyötypuoli vähentynyt alun innostuksesta mutta uskon vakaasti, että joskus vielä kasvatan tomaatteja yhtä innokkaasti kuin joskus kymmenen vuotta sitten. Onnea ja menestystä uudelle upealle blogillesi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tämä oli mukava projekti aloittaa.

   No, aikansa kutakin ja ehkä se innostus taas syttyy. :) Tomaattejakin on ihan mukava kasvattaa ruukussa ja amppelissa jos haluaa nauttia herkkupaloista mutta ei halua uhrata liikaa aikaa ja tilaa kuten kasvihuonevijelyssä. :)

   Poista
 3. Onnea uudelle ihanalle sivustolle!

  VastaaPoista
 4. Onnea uudelle blogille!
  Näyttää tosi hyvälle ja varmasti löydän täältä paljon uutta, sillä minulle hyötytarhailu on vieläkin aikamoista opettelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina, toivotaan että sivustosta on tulevaisuudessa hyötyä! :)

   Poista
 5. Onnea täältäkin. Viihdyn varmasti paljon täällä 😊

  VastaaPoista
 6. Onnia uurelle plokille! Jospa saisin omistaki loorista enemmän irti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti saat jo nyt, olet niin taitava tarhuri. ♥

   Poista
 7. Onnea uudelle blogillesi. Kiinnostavaa seurattavaa🙂

  VastaaPoista

Blogger Template by pipdig