maanantai 15. helmikuuta 2021

Kesäkurpitsan kasvatus


Kesäkurpitsa on yksi satoisimmista ja helpoimmista puutarhan hyötykasveista, joka sopii ruokaan kuin ruokaan. Kesäkurpitsalajikkeita on väritykseltään vihreitä, keltaisia ja raidallisia, muodoiltaan pitkulaisia ja pyöreitä. Hauskoja UFO:n mallisia lajikkeita ovat esimerkiksi vihreät ’Kermit’ ja ’Patty Green Tint’ sekä keltainen ’Yellow Scallop’ ja lähes valkoinen ’Custard White’. On olemassa kompaktisti suuressa ruukussa menestyviä "patiolajikkeita" ja toisaalta myös hieman köynnöstäviä lajikkeita. Valikoimaan kannattaa tutustua huolella ja valita se juuri omaan silmään ja kasvupaikkaan sopiva lajike. 

"Kesäkurpitsalle hyviä kumppanuuskasveja ovat palkokasvit
kuten pavut ja herneet, maissi, sipuli, salaatti ja pinaatti.
Kylvä lähelle myös kukkia, jotka houkuttelevat pölyttäjät paikalle."


Esikasvata arka kurpitsantaimi lyhyesti toukokuussa ja istuta kasvupaikalleen kesäkuussa kun hallanvaara on ohi. Voit suojata nuoren taimen aluksi kasvuharsolla - ainakin öiden ajaksi. Kurpitsat kaipaavat runsasravinteisen ja lämpimän kasvupaikan sekä tasaista kastelua, jotta mehevät kurpitsat jaksavat kasvaa. 

Taimien väliin voi kaivaa kesällä pienet kuopat, johon upottaa lisäravinteeksi pienen kourallisen kanankakkarakeita, joka varmistaa ravinnesyöpän typen saannin myös loppukesäksi. Taimien alustan voi kattaa kesän aikana usemmankin kerran tuoreella ruohosilpulla kastelun yhteydessä. Ruohosilppu luovuttaa typpeä, estää kosteuden haihtumisen ja torjuu rikkaruohoja. Olkikate auttaisi huomattavasti pitämään kurpitsat puhtaina ja irti maasta. Kosteana kesänä ne voivat nopeasti mädäntyä, koskiessaan märkään multaan. Kastele kurpitsojen taimet mieluiten aina suoraan juurelle, jotta lehdet, kukat ja sato pysyvät kuivana.

Yksikin taimi tuottaa runsaasti helppoa satoa koko kesän ajan.


Koska runsas typpilannoitus kasvattaa myös lehtiä valtavan kokoisiksi, onkin hyödyllistä poistaa kesän mittaan alimpia suuria lehtiä. Silloin kaikki energia menee suoraan kurpitsojen kasvuun ja uusille kukille. Kurpitsojen kasvu on jo yhdessä vuorokaudessa huomattavan vauhdikasta muutaman lehden poiston jälkeen. 

Aurinkoinen kasvupaikka on tärkeä kurpitsoille, jotta hede- ja emikukat avautuvat hyvin. Hedekukan tunnistat suorasta varresta ja kurpitsan tuottavan emikukan tunnistat sen hieman pulleasta tyvestä, jossa näkyy jo aivan kuin pieni kurpitsan alku. Joskus kesällä voi ihmetellä, että kurpitsa kasvaa aluksi hyvin, mutta yllättäen alkaa mädäntyä ja tippuukin pois aivan pienenä. Silloin tietää että pölytys ei ole onnistunut. Kannattaakin itse käydä välillä tupsuttelemasa kukkia varmistaaksesi runsaan sadon. Partenokarppinen lajike kuten ’Partenon’ F1 ei tarvitse pölyttäjien apua, vaan muodostaa pelkkiä emikukkia ja sopii siten myös kasvihuoneeseen. 

Korjaa kesäkurpitsat napakoina ja nuorina jos satoa on runsaasti poimittavana - ja sitähän yleensä on! 


Varaa kesäkurpitsalle ravinteikas ja lämmin kasvupaikka.
Istuta taimet toistensa välittömään läheisyyteen, jolloin pölytys varmistuu.


Vinkki! Oma suosikkiherkkuni on kesällä paistaa rautapannulla tuoretta sipulia ja kesäkurpitsaa, maustaa ne hennosti suolalla, ripauksella sokeria/hunajaa sekä mustapippurilla ja nautiskella uusien perunoiden, tillin ja ja salaatin kera. Yksinkertaista, mutta niin ihanaa puhdasta kesäruokaa!

SHARE:

3 kommenttia

 1. Kesäkurpitsan kukkia voi kerätä syötäväksi, mutta voiko tähän käyttää sekä hede- että emikukkia? Missä kohtaa kukat voi leikata pois ilman, että se vaikuttaa itse kurpitsasatoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syötäväksi voi käyttää sekä hede- että emikukkia. Kesäkurpitsa tuottaa hyvin kasvaessaan paljon satoa, joten muutamien yimääräisten kukkien pois napsaiseminen ei varmasti satoon vaikuta. Täytyy vain toki muistaa, että jättää tarpeeksi hedekukkia pölytystä varten ja toki itse voi edesauttaa töpsöttämällä kukkia pensselillä. Emikukan poistaminen tarkoittaa aina yhtä kurpitsa vähemmän. Jotkut keräävät myös emikukkia joissa on jo ossittain kasvanut kurpitsanalku mukana. Kukat ja kurpitsat leikataan katki aina niiden tyvestä. Itse jätän aina pienen tyngän jotta taimen varsi ei vahingoittuisi.

   Poista
 2. Ovatko siis hede-ja emikukat muuten samannäköisiä, mutta vain pullistuma erottaa? Onko tieto pitkästä varresta lainkaan oleellinen tai sitten tämä kasvi pukkaa vain heteitä.

  VastaaPoista

Blogger Template by pipdig