torstai 28. tammikuuta 2021

Hedelmäpuiden istuttaminen


Hedelmäpuu tuottaa suurta satoa ja esimerkiksi omena- ja päärynäpuut kasvavat lajikkeesta riippuen hyvin suurikokoisiksi. Hedelmäpuulle sopiva aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka onkin syytä valita harkiten ja parantaa myös maata tarvittaessa huolella. Satoa tuottaville puille on tärkeää saada päivässä paljon valoa jotta hedelmät kypyvät ajoissa. Valitse sopiva omenalajike myös oman kasvuvyöhykkeesi perusteella. 

"Hedelmäpuu on kevätpuutarhan
kukkiva kuningatar."


Kesäomenat kuten ’Huvitus’, ’Pirja’ ja ’Valkea kuulas’ kypsyvät elokuun paikkeilla eivätkä sopi pitkään varastointiin ohuiden kuoriensa vuoksi. Syysomenat kuten ’Punakaneli’, ’Keltakaneli’ ja ihanan makuinen syvän punainen ’Pekka’ kypsyvät syyskuussa nautittaviksi ja säilyvät joitakin viikkoja. Talviomenat kuten ’Lobo’, ’Antonovka’ ja ’Åkerö’ kypsyvät syys-lokakuussa ja kestävät jopa aavistuksen pakkasta. Talviomenat kerätään vielä aavistuksen raakoina (ja säätilanteen mukaan) ja annetaan kypsyä varastossa tai kellarissa, missä ne säilyvät muutaman kuukauden ajan. 

Omena-, luumu- ja päärynäpuut vaativat jonkin verran kosteutta mehevien hedelmiensä vuoksi, mutta muutoin ne eivät pidä liiasta märkyydestä. Usein suositellaankin istuttamaan hedelmäpuu loivasti kumpareelle, mutta todella kuivalla paikalla se voi vain johdattaa veden pois. Kirsikkapuut ovat kasvualustansa puolesta hieman vaatimattomampia ja selviytyvät karummillakin paikoilla. Kaikki hedelmäpuut hyötyvät hyvin kalkitusta maasta ja syyslannoitus on erityisen tärkeää talvehtimisen varmistamiseksi ja kukkanuppujen muodostumiseksi. Puiden juurelle voi myös ripotella keväällä pari kourallista puuntuhkaa.

Kun ryhdyt istuttamaan uutta tainta, liota sitä ensin jonkin aikaa vesiämpärissä, jotta taimi kastuu kunnolla. Voit varovasti sormilla pöyhiä tiukasta juuripaakusta juuria, jotta ne eivät jatka kiertämästä kehää, kuten ruukussa ovat tehneet. Jotta puu saa hyvän kasvualustan, on hyvä kaivaa istutuskuopasta ainakin metrin leveä ja syvä. Paranna tarvittaessa istutuskuopan multaa kompostimullalla ja sekoita joukkoon kalkkia sekä mykorritsaa, joka on juurtumista edistävää sienijuurta. Sienijuuren avulla kasvi saa imettyä maasta paremmin ravinteita. On tärkeää että istutuspaikan maata ei korvata kokonaan esim. pussimullalla, sillä maassa on jo valmiiksi olemassa hyviä pieneliöitä. Kastele istutuskuoppa huolella ja anna kosteuden imeytyä ennen taimipaakun paikoilleen asettamista. 

Päärynäpuun keväistä kukkaloistoa.


Nuoren puuntaimen juurtumisen varmistaaksesi, iske istutuskuopan reunoille jo valmiiksi tukevasti tukitolpat, joiden väliin sidot rungon pehmeällä hankaamattomalla nauhalla tai taimen sidontaan tarkoitetulla remmillä. Itse olen käyttänyt puun tukemiseen menetelmää, jossa rungon alaosa sidotaan vain yhteen tukevaan hieman sivuttain iskettyyn tolppaan, jolloin latva saa heilua vapaasti. Heiluttava tuuli vahvistaa puuta, mutta itse juuripaakku pysyy maassa paikallaan. Tämä tukemistapa on myös hieman esteettisempi, sillä matala tuki ei näy niin voimakkaasti kuin monen eri tolpan yhteisviritelmä.

Tiivistä taimi tukevasti maahan ja kastele lopuksi hyvin. Levitä pinnalle katetta - kuten kuorikatetta - jotta maassa pysyy kosteus juurtumisvaiheessa. Koska kuorikate happamoittaa kasvualustaa, on kalkitus siksikin tärkeää. Huolehdi taimen kastelusta ainakin parin ensimmäisen vuoden ajan. Kastele mieluummin kerralla kunnolla, jotta kosteus imeytyy syvälle juuristoon asti.


Paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten.
Toiseksi paras aika on nyt.

- kiinalainen sananlasku
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template by pipdig