maanantai 15. helmikuuta 2021

Herneiden kasvatus

 

Kesän herneherkkuja: violettipalkoinen ’Shiraz’ ja ihanan makea ’Kelvedon Wonder’.
Kuivata ja ota talteen lempilajikkeista muutama palollinen seuraavaksi kevääksi.


En tiedä mitään ihanampaa kuin makeiden, täydellisen vihreiden herneiden popsiminen suoraan paloistaan keskikesän helteillä. Herne on helppo kasvatettava ja palkitsee aloittelevankin tarhurin. Kuinka sitten valita juuri oikea lajike siemenkauppojen laajasta valikoimasta? Mieti ensin kuinka haluat herneet nauttia. 

Mikäli rakastat palkojen mehevää kuorta yhtä paljon kuin itse herneitä, valitse silloin taittoydinherne. Niihin kasvaa paksut, mehevät, kalvottomat kuoret sekä tietysti makoisat herneet. Yleisiä lajikkeita muun muassa: ’Delikett’, ’Sugar Snap’, ’Jessy’ ja ’Sugar Lord’.

Silpoydinherneillä on kalvolliset palot ja siten niistä käytetään pelkät suuret herneet. Lajikkeita esimerkiksi ’Kelvedon Wonder’, ’Delikett’, ’Early Onward’ ja ’Meteor’.



Erikoisuuksia kaipaavalle violettipalkoiset herneet ovat hauska ja näyttävä lisä hyötytarhaan. Lajikkeita ovat esimerkiksi ’Shiraz’ ja ’Blauwschokker’. Niiden toinen kauneusarvo piilee kukissa, jotka hurmaavat kauniin anilliininpunaisen ja vaaleanliilan sävyissä. 

Kauniin punaviolettikukkainen vihreäpalkoinen sokeriherne on vanha lajike ’Gigante Svizzero’ jota myydään myös ’Grijze Roodbloeiende’ -nimellä.

Hernelajikkeita on saatavilla valtava määrä, joten kannattaa käydä niiden ominaisuuksia läpi ja kasvattaa niin kesällä tuoreena syötäviä lajikkeita kuin talvivarastoon ja pakkaseen säilöttäviä herkkuja.

"Nopeuttaaksesi itämistä, voit liottaa kuivia herneitä vedessä yön yli, 
tai edes muutaman tunnin ennen kylvöä."


Peittele  herneet parin sentin multakerroksella. Huomioi kunkin lajikkeen kasvukorkeus, sillä useimmat herneet tarvitsevat tukea kiipeilläkseen. Erilaiset haaroittuneet mutta tukevat oksat ovat kätevää kierrätystä, mutta tueksi käy hyvin myös kanaverkko tai raudoitusverkko. Keväällä voi myös itse punoa pajuista, pihlajanvesoista tai kanukkapensaan oksista omia köynnöstukia, -ristikoita ja obeliskeja. 


Kylvä herneet aurinkoiselle paikalle jotta ne kukkivat runsaasti. Toki herne menestyy myös varjoisammillakin paikoilla. Houkuttele paikalle pölyttäjiä hernesadon varmistamiseksi istuttamalla herneiden lähelle myös kukkia kuten vaikka hyötytarhassa tuttuja kesäkukkia ja samettikukkia.



Vinkki: hernernversot ovat herkullista varhaissatoa kasvatettavaksi kodin ikkunalla tai kasvihuoneessa. Niiden raikas, herneen maku on ihana lisä salaattin joukossa. Versotukseen olen käyttänyt ruokakaupan hernesoppaherneitä, sillä ne ovat edullisempia ja suuresta pussista tulee paljon kylvettävää. Käytä mahdollisimman uusia herneitä, sillä vanhojen herneiden itävyys kärsii.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template by pipdig