tiistai 4. elokuuta 2020

Salaatin kasvatus on helppoaEi kesää ilman ihanan tuoreita ja mehukkaan raikkaita salaatteja. Erilaisten salaattilajikkeiden kirjo on valtava, joten keväällä olo on kuin (terveellisessä) karkkikaupassa siemeniä valitessaan. On kerämäisiä sidesalaatteja (kuten yllä olevan kuvan ‘Little Gem‘), röyhelöisiä bataviansalaatteja, komealehtisiä tammenlehtisalaatteja niin vihreänä kuin violetinpunaisina ja tietty perinteisiä mietoja lehtisalaatteja. Mikäli puutarhassa on kasvilavoja, kannattaa salaatit kylvää mieluummin niihin kuin avomaalle, jossa etanat pääsevät helpommin lehtien kimppuun. Salaatit kannattaa kylvää keväällä viileään aikaan, sillä liiallinen lämpö estää salaatin siementen itämisen. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen, mutta puolivarjossakin salaatit pärjäävät. Koska salaatti on mehevä kasvi, sitä kannattaa kastella kuivana kesänä suhteellisen ahkerasti. Maan suhteen salaatti on melko vaatimaton, kunhan se pidättää edes jonkin verran kosteutta. Liiallista typpilannoitusta kannattaa välttää, jotta lehtevään kasviin ei kertyisi liikaa nitraattia.


Tammenlehtisalaattia

Kumppanuuskasveja ajatellen salaatti on yhteensopiva lähestulkoon kaikkien hyötykasvien kanssa. Salaattia voi huoletta kylvää melko tiheäänkin, kunhan harventaa kylvöksiä ahkerasti. Keriä muodostavat salaatit kuten sidesalaatit tulee kylvää maltillisemmin riveihin, sillä ne tarvitsevat tilaa kasvaessaan muhkeiksi ruusukkeiksi. Ne voi myös esikasvattaa taimikennostoissa ja siirtää myöhemmin kasvupaikalle. Taimia kannattaa kylvää usein, jotta aukkokohtia voi täyttää uusilla taimilla kesän mittaan kun satoa tulee korjattua.

Vihreää syötävää salaattien rinnalla tarjoavat myös erilaiset lehtevät, helpot, suorakylvettävät sinappikasvit, joilla saa mukavasti potkua lautaselleen erilaisten yrttien kera. Aikaisin keväällä on mukava kylvää herneenversoja kasvamaan pieneen astiaan kasvihuoneeseen ja napsia sieltä tuoreen herneen makuisia meheviä versoja salaatin joukkoon. 

Kesäinen salaattiannos on kaikkea muuta kuin mautonta rehua. Eri muotoisia ja värisiä lajikkeita rinnakkain kylvämällä saa hyötytarhastaan mehevän ja värikkään kokonaisuuden. 

Hyötytarhurin top 5 suosikkisalaatit:


1. Bataviasalaatti ‘Lollo Rossa‘
2. Bataviansalaatti ‘Lollo Bionda‘
3. Sidesalaatti ‘Little Gem‘
4. Tammenlehtisalaatti ‘Red Salad Bowl‘
5. Friséesalaatti, kähäräendiivi ‘De Meaux‘

Mausteeksi salaattin sekaan: tuoretta sipulinvartta ja tilliä hienonnettuna, herneenversoja, ‘Red Frills‘ kähäräsinappia ja tuoreita retiisejä. 

Halutessaan koristeeksi: puutarhan syötäviä kukkia kuten krassia tai kehäkukkien terälehtiä.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template by pipdig