tiistai 4. elokuuta 2020

Porkkanan kylvö ja kasvatus



Porkkana on kaikkea muuta kuin tylsä juures. Omasta maasta tai lavasta nostetut supermakeat porkkanat kypsyvät nopeasti ja maistuvat sellaisenaan raakanakin. Aina ei myöskään tarvitse tyytyä perinteisiin oransseihin porkkanoihin, vaan leikitellä eri väreillä ja makeusasteilla. Upeita tummanvioletteja porkkanalajikkeita ovat esimerkiksi ‘Cosmic Purple‘ ja erittäin hyvänmakuinen ‘Purple Haze‘, jolla on hauskasti oranssi sisus ja violetti ulkokuori. Violettien porkkanoiden yhtenä valttina pidetään niiden sisältämän antosyaanin terveellisiä ominaisuuksia. Samaa kasvin tai marjan värjäävää flavonoidia on esimerkiksi mustikassa ja violeteissa perunoissa. 

Keltaisia porkkanalajikkeita ovat esimerkiksi ‘Yellowstone‘ ja ‘Jaune du Doubs‘. ‘White Satin‘ on puolestaan täysin valkoinen, ulkonäöltään hieman palsternakkaa muistuttava lajike. Porkkanansiemeniä saa myös kätevinä värisekoituksina, esimerkiksi ‘Harlequin Mix F1‘ -siemensekoituksessa on kaikkea: valkoista, keltaista, oranssia ja violettia. 


Porkkanan kylvö:

Porkkana vaatii jokseenkin seulotun ja multavan kasvualustan, mikäli haluaa porkkanoistaan kauniin pitkiä ja suoria. Raskasta savimaata kannattaa porkkanaa varten keventää hiekalla ja kompostimullalla. Jos maassa on kovia paakkuja ja kiviä, porkkanan kasvu hidastuu ja se voi mennä mutkalle. Suuremmat syysporkkanalajikkeet tarvitsevat luonnollisesti syvän kasvualustan mahtuakseen kasvamaan täyteen mittaansa. Matalampaan parvekelaatikkoon, ruukkuun tai lavaan voi kokeilla esimerkiksi pientä ja pyöreää ‘Pariser Markt‘ -lajiketta. 

Porkkanan viljely onnistuu myös hyvin suuressa ruukussa, mikäli haluaa kasvattaa tehokkaasti satoa pienellä takapihalla tai parvekkeella. Itse sekoitin ruukkuun kaupan pussimultaa, hieman hiekkaa ja lannoitukseksi kupillisen luujauhoa ja kahvinporoja. Pienestä ruukusta tuli varsin hyvä sato violetteja ‘Purple Haze‘ -porkkanoita. Porkkana pitää tasaisesta kosteudesta, joten havaitsin että muoviruukussa kasvu oli huomattavasti nopeampaa.

Porkkana kylvetään varhain keväällä tai sen voi myös kylvää syyskylvönä syys-lokakuussa, jolloin keväällä maan sulettua siemenet lähtevät heti itämään. Porkkana voi olla hieman hidas, joten kylvö ennen talvea aikaistaa kasvuunlähtöä keväällä ja moni asiaa kokeillut vannookin porkkanan syyskylvön nimeen. Tärkeää on kuitenkin muistaa että syyskylvö tulee tehdä säiden kylmettyä tarpeeksi, jotta siemenet eivät lähde syksyllä itämään. Liikaa typpilannoitusta tulisi porkkanan - kuten muidenkin juuresten - kanssa välttää, jotta juureksiin ei varastoidu liikaa nitraatteja. Kaliumia porkkana sen sijaan tarvitsee ja sitä on esimerkiksi merileväuutteessa ja raunioyrttikäytteessä, jota voi itse helposti valmistaa. Porkkanarivien vierelle voi kesällä levittää nurmisilppua katteeksi.

Jos ei halua nähdä vaivaa porkkanoiden harventamisessa, kannattaa kylvövaiheessa ottaa rauhallinen ja huolellinen asenne touhuun ja muistaa jättää siemenille ainakin 5cm välit. Pieniä siemeniä menee kylvövakoon helposti liikaa. Toki asiaa helpottamaan on tehty valmiita kylvönauhoja ja pilleröityjä siemeniä. Mikäli kevät on kuiva, kannattaa muistaa huolehtia kastelusta. Päälle voi myös viritellä harson tai muovitunnelin pitämään kylvökset tasaisen kosteina ja samalla pysyvät poissa myös tuholaiset. Porkkanakärpästä ja porkkanakemppiä ajatellen kannattaa porkkanan kumppanikasviksi istuttaa riveittäin sipuleita, joiden tuoksu peittää porkkanan oman vahvan aromin alleen. Myös erilaiset tuoksuvat yrtit ja samettikukat toimivat tässä tarkoituksessa hyvin. 



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template by pipdig