tiistai 4. elokuuta 2020

Lavatarhan perustaminen



Lavatarhan voi perustaa mihin vain. Omalla kallioisella pihallani hyötykasvien kasvattaminen oli ongelma ja sula mahdottomuus, kunnes perhdyin lavaviljelyn saloihin. Lavoja voi rakentaa itse minkä kokoisia ja muotoisia haluaa. Niistä tulee kaunis ja pysyä osa puutarhaa - ja mikä parasta - viljelyksistä osa päivittäistä ruoanlaittoa, kun tuoretta satoa on aina saatavilla ja jopa säilöttäväksi asti. Lavassa salaatit ja yrtit pysyvät myös hyvin puhtaina ja mitä tahansa voi lavoissa kasvattaa: perunoita, sipulia, juureksia, papuja, salaatteja, hernettä yrttejä, porkkanoita - ja mitä vain eksoottista itse keksiikin kylvää. Maissit ja auringonkukatkin kasvavat kilpaa rinta rinnan muhevassa kasvualustassa. 


Suuren kasvilavan multamääräkin on suuri ja siksi sen kokoamiseen kannattaakin varata aikaa ja viitseliäisyyttä, mikäli haluaa säästää ja välttyä valmiin pussimullan loputtomalta raahaamiselta. Itse tykkään ryhtyä lavan perustamispuuhaan jo syksyllä. Lavan pohjalle saa helposti maatumaan hieman risusilppua ja koko pihalta haravoidut syksyn lehdet, joita tulee kottikärrykaupalla. Läheiseltä hevostallilta tilaan kuormallisen hevosenlantaa, jota sekoitan pohjalle lehtien joukkoon. Syrjemmällä on myös aina valmista palanutta hevosenlantaa tarvittaessa maanparannusaineeksi. Kun lavan ainekset ovat kompostinomaisesti osittain talven aikana maatuneet, pinnalle sekoitan kompostimultaa ja valmista, puhdasta luomumultaa säkeistä. Pohjalla palava lanta saattaa vielä keväällä tuottaa jonkin verran lämpöä, joka osaltaan edesauttaa aikaisissa kylvöissä ja itämisessä. 



Kasvit voivat yhtä hyvin kuin kasvualusta, joten siihen kannattaa panostaa. Lavojen multaa voi vuosittain parantaa sekoittamalla siihen lisää eloperäistä ainesta ja kompostimultaa. Kompostista siirtyy mukaan myös matoja ja pieneliöitä. Lehtiä ja muuta kasviijätettä syövät madot ovatkin tärkeitä, mikäli kasaa kasvualustansa kompostin tapaan. Pussimultaan suhtaudun lähinnä maanparannusaineena ja toki kasvien taimikasvatusvaiheessa puhdas, rikkaruohoton multa on ehdottoman tärkeää. 


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template by pipdig