lauantai 3. helmikuuta 2024

Kuukauden hyötykasvi - kiehtova parakrassi


Parakrassi eli tarhaparakrassi (Acmella oleracea) on varsin erikoinen rohdoskasvi. Sitä kutsutaan yleisesti myös "hammassärkykasviksi", koska sillä pystyy tilapäisesti turruttamaan särkyä. Ajattelin että sepä olisikin hyvä kasvi olla kotivarassa, jos kävisi niin kurjasti että jollain perheestä alkaisi särky ja hammaslääkäriin pääsy jostain syystä viivästyisi. Nämä olivat mietteitäni pandemia-aikana, jolloin kaikkea kontaktia tuli välttää ja silloin sitä kasvatinkin lavatarhassani ja kuivatin lehtiä ja kukkia varastoon pahan päivän varalle. 


Niin siinä sitten kerran kävi että äidilläni alkoi kovasti hammasta särkeä ja kasvin teho tinktuuraksi uutettuna tuli ihan käytännössä testattua. Isänikin sitä joutui juuri tuossa jokin aika sitten kokeilemaan ja kovasti he molemmat ihmettelivät kasvin tehoa, kuinka hammassärky loppui heti kun kostutetulla pumputitupolla painoi kipeän hampaan kohtaa. Se ei toki itse ongelmaa poista, mutta auttaa paikallisesti särkevään kohtaan, kunnes pääsee hakeutumaan hoitoon. Jokainen meistä varmasti tietää, kuinka kamalaa hammassärky voi pahimmillaan olla. 

Selvennykseksi vielä sanottakoon, että en anna blogissani minkäänlaisia neuvoja terveydenhoidon tai luontaistuotteiden käytön suhteen. Lääkäriin tulee aina heti hakeutua asianmukaiseen hoitoon niin nopeasti kuin pääsee ja rohdoskasvien käyttöä jokainen kokeilkoon omalla vastuullaan, kunhan ensin on varma myös siitä, että ei ole niille allerginen. Kaikkien luonnontuotteiden käytöstä tulisi aina ensin varmistaa lääkäriltä. Sitä ei voi koskaan liikaa painottaa ja itseäni monesti jopa ärsyttää kun erilaisia kasveja suositellaan kaikenlaisten terveyshyötyjen vuoksi lukuisissa artikkeleissa, mutta haittavaikutuksista ei tehdä juuri mitään mainintaa. 

Mykerökukkainen parakrassi kuuluu asterikasvien heimoon ja moni voi olla hyvin yliherkkä kaikille asterikasvien sukulaisille. Kuivatuista kukista voi myös tulla siitepölyä, mikäli niitä käyttää lehtien asemasta. Olen melko allerginen siitepölyille, joten en juurikaan mitään kukkia itse maistele edes salaateissa.



Suomessa ei parakrassin mahdollisista haittavaikutuksista ole ollut missään juurikaan mainintoja, joten oli turvauduttava ulkomaisiin lähteisiin etsinnöissä. Yhdysvaltalaisen Vanderbiltin yliopiston nettisivuilta (linkki artikkeliin) löysin jonkin verran tietoa parakrassin eri ominaisuuksista ja käännän oheen muutamia poimintoja kyseisellä nettisivulla mainituista asioista.  


Parakrassilla on yliopiston tietojen mukaan antibakteerisia ominaisuuksia, eli samalla kun se turruttaa kipua, toimii se myös ilmeisesti tulehdusta lievittävänä, hieman kuin ibuprofeeni. Yhtenä vaikutuksena on myös mainittu mahalaukkua suojaava vaikutus. Parakrassilla on parannettu aikanaan ristiretkeläisten keripukkia ja rottakokeissa se on vaikuttanut hedelmällisyyteen ehkäisyn tavoin. Amazonin alueen asukkaat pureskelevat parakrassin kukkia turruttaakseen hammassärkyä ja kurkkukipua. Kasvin pureskelu saa aikaan runsasta syljeneritystä. Se aiheuttaa suussa säkenöivää tunnetta ja siksi kukan yksi englanninkielinen lempinimi onkin hauskasti "buzz button". 

Runsaasti nautittuna, etenkin uutettuna, kasvi voi kuitenkin olla haitallinen/myrkyllinen ja aiheuttaa kouristuksia. Perussa paraksrassia on käytetty myös hyönteismyrkkynä ja erinäisten loisten torjunnassa. Paljon uutta ja kiinnostavaa tietoa löytyi - aikamoinen kasvi! Parakrassia koskevan artikkelin mukana oli lopussa myös mainittu tutkimuslähteet, mikäli jotain täällä Suomessa aihe kiinnostaa. 

Eli yhteenvetona, paljon hyviä ominaisuuksia on, mutta kuten minkä tahansa rohdoskasvin kanssa, liiallinen runsas käyttö ei ole suotavaa ja tietenkään raskaana oleville ei kasvia voi suositella - kuten ei montaa muutakaan yrttiä. 


Kuinka valmistin parakrassi-tinktuuraa?

Kuivattuja parakrassin lehtiä ja kukkia voi laittaa liukenemaan alkoholiin, jolloin seoksesta tulee tinktuuraa. Noin yksi osa kuivattua kasvia suhteessa kahteen osaan 35-40% alkoholia. Seosta seisotetaan suljetussa purkissa noin 4 viikkoa, jonka jälkeen sen voi siivilöidä. 

Hammassäryn yllättäessä voi esimerkiksi pumpulituppoa tai -puikkoa kastaa tinktuuraan ja painaa sillä kipeän hampaan aluetta, kivun ja tulehduksen helpottamiseksi. 



Parakrassin pieniä siementaimia kasvihuoneessa kesäkuussa. 

Parakrassin kylvö, kasvatus ja hoito

Kylvin siemenet ja peittelin ne ohuelti ruukkuihin esikasvamaan kasvihuoneeseen toukokuussa. Jotta se kukkisi aikaisemmin, voi sen kylvää esikasvamaan sisälle jo maalis-huhtikuussa. Kun taimet olivat jo sopivan suuria, istutin ne ulos kesäkuun lopulla kasvilavaan. Parakrassi on aika mehevä kasvi, joten sen multa saa olla ravinteikasta ja jonkin verran kosteutta pidättävää. 

Huomasin eron lavaviljelyn ja ruukkukasvatuksen välillä. Silloin kun parakrassia tuli ensimmäistä kertaa Suomen siemenkaupoille saataville varmaan lähemmäs toistakymmentä vuotta sitten, sain niiden siemeniä kerran pussillisen tilaukseeni kaupan päälle siemenkaupasta, muistaakseni Korpikankaalta. Kylvin ne kaikki ruukkuun vastavalmistuneeseen kasvihuoneeseeni ja jätin ne vähän huonolle hoidolle. Muistan, että loppukesällä ruukku oli aivan täynnä noita pieniä mykerökukkia ja lehdet olivat kovin pienet. Lavassa kasvaessaan sen sijaan lehtien kasvu oli todella rehevää. Eli mitä ravinteikkaampaa/typpipitoista ja kosteampaa kasvualusta on, sitä enemmän lehtiä saa kerättyä. Syksyllä kasvin voi kokeilla siirtää sisätiloissa talvetettavaksi, ulkona se jää meillä muuten vain yksivuotiseksi iloksi. 

Ajattelin taas pitkästä aikaa kylvää keväällä näitä keltaisia pikku pallukoita lavatarhan yrttipenkkiin.

Oletko koskaan kylvänyt parakrassia ja minkälaisia kokemuksia sinulla on? 


SHARE:

4 kommenttia

  1. Kiinnostavaa! On ihmeelistä, kuinka paljon ominaisuuksia kasveilla on, ihan yhdelläkin kasvilla. En ole koskaan kuullutkaan parakrassista aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Etenkin Etelä-Amerikassa on niin paljon kasveja että sitähän sanotaan usein "maailman luonnon lääkekaapiksi". Siksi olisi tärkeää että siellä kaikki luononkasvitkin säilyisivät viidakoissa. Ulkomailla parakrassia kasvatetaan varmasti paljon enemmän kuin Suomessa. Meillä täällä ainoa kauppa josta siemeniä juuri nyt saa, taitaa olla Hyötykasviyhdistys.

      Poista
  2. Olipa todella mielenkiintoista! Jossain tuon kasvin nimi on vilahtanut, mutta enpä siihen sen enempää olekaan sitten tutustunut. Hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että tykkäsit! Se on kyllä kiinnostava rohdoskasvi jos haluaa kokeilla jotain erilaista. Sen ominaisuuksia soisi enemmänkin tutkittavan.

      Poista

Blogger Template by pipdig