torstai 3. helmikuuta 2022

Chilin ja paprikan kasvatus

 


Helmi-maaliskuu on  aikaa, jolloin on aika kylvää chilien ja paprikoiden (Capsicum) siemenet. Aikaisimmat kylvävät ne jo tammikuussa. Ne tarvitsevatkin melko pitkän taimikasvatusajan ehtiäkseen kypsyttää satonsa Suomen lyhyehkön kasvukauden aikana. Taimet saavat kasvaa sisällä kasvivalon turvin ja lopulta muuttaa keväällä lämpimään kasvihuoneeseen kun pakkaset ovat ohi. 


Siemenkylvö

Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa laittaa siemenet niin sanotulle idätysmatolle/-alustalle, eli styroxpalan ympärille kääritylle märälle talouspyyhkeelle. Paperi pysyy koko ajan kosteana kun se imee astian pohjalta vettä. Kannellinen kirkas muovirasia sopii hyvin tarkoitukseen. Itselläni ei sattunut juuri nyt sellaista löytymään, joten turvauduin ihan syvään kertakäyttölautaseen ja sujautin sen kahden litran sulkijapussiin.

Kun siemen on itänyt lämpimässä (n. +25 C lämpömatolla, takan päällä tai esim. lattialämmityksen päällä), pikkutaimet poimitaan varovasti omiin ruukkuihinsa ja jatkokasvatetaan hieman viileämmässä ja valoisassa paikassa. 



Tällä tekniikalla saa skipattua yhden koulimisvaiheen, jossa joutuu kennostoja täyttelemään taimimullalla ja odottelemaan itävätkö ihan kaikki siemenet vai ei. Tämä vie myös huomattavasti vähemmän tilaa. 


Itse valikoin tämän vuoden kokeiluun ruukkuun sopivat kompaktit Capsicum annuum -lajikkeet: raikkaan vaaleankeltainen mutta kypsyessään punertuva ’Zlata’, tomaattipaprika ’Ontara’ ja hieman tulisempi kirsikkapaprika ’Koral’.

Chilien ja paprikoiden istutus ja hoito

Taimia istutettessa ruukkuun, olen laittanut ruukkujen ulkosyrjiin pienet "varastolannoitukset" luomu kanankakkarakeita (samaan tapaan kuin tomaateille) ja kesän mittaan kastellut välillä omatekoisilla nokkos- ja raunioyrttikäytteillä. Chilit ja paprikat näyttävät nopeasti lehdillään mikäli ravinteet eivät ole kohdillaan. Kesällä vaaleanvihreiksi tai kellertäviksi muuttuvat lehdet viittaavat ravinnepuutokseen. Aivan syksyn alkaessa kun viimeinenkin sato kypsyy, on toki luonnollista että alimmat lehdet alkavat kellastua ja varista. 


Kasvihuoneessa kukkien pölytystä voi avittaa pehmeällä pensselillä töpsöttämällä.


Paprikan vihreä alku kesäkuussa.


Pulleat ja vielä vihreät pikkupaprikat heinäkuun loppupuolella.


Elokuista minipaparikasatoa kypsymässä ja poimittavissa.

Kasvihuoneessa chilit ja paprikat kannattaa asettaa aurinkoisimpaan paikkaan, sillä ne kestävät hyvin lämpöä ja tarvitsevat valoa kypsyäkseen. Ovathan chilit ja paprikat alun perin kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikan kuumilta seuduilta. Hyvä tuuletus on toki aina kasvihuoneessa tarpeen, jotta lämpötilat eivät helteillä karkaisi kohtuuttomiin lukemiin - silloin kasvi kuin kasvi kärsii.




Minipaprikat tuottavat runsaasti satoa ruukussa ja ehtivät kypsyä hyvin pitkin kesää, huomattavasti nopeammin kuin suurikokoiset paprikat. Ne sopivat hyvin myös pieneen kasvihuoneeseen ja parvekkeella kasvatettaviksi. 


Talvetus

Chilejä ja paprikoita voi yrittää talvettaa sisällä, mutta itse olen huomannut sen olevan melko haastavaa. Kestävyys riippuu paljon myös lajikkeesta. Toki, jos on tarpeeksi valoisa paikka kotona, kannattaa ainakin kokeilla. Kevättalvella on kasvista todennäköisesti jäljellä vain tynkä, kun kuivuneet oksat on typistetty tai poistettu, mutta kevään voima voi saada hieman puumaiseksi muodostuneen taimen kasvattamaan uusia versoja. Chilien ja paprikoiden taimien kasvattamiseen menee paljon aikaa ja vaivaa, joten toki pieneenkin selviytymismahdollisuuteen kannattaa tarttua!


Hyvää uutta alkanutta puutarhavuotta kaikille! Ei anneta alati kasvavien lumikinosten lannistaa kasvatusvimmaa. On aika jälleen aktivoitua, suunnitella uutta puutarhakevättä ja pitää katse tiukasti kiinni maukkaissa satokasveissa.



3.2.2022 - Hyötytarhuri
SHARE:

6 kommenttia

  1. Kasvavat lumimäärät houkuttelevat yhä enemmän kylvöhommiin. Laitoin omat paprikansiemenet multaan viikko sitten.
    Kokeilin viime kesänä tuota Koralia. Se tuotti runsaasti hedelmää. Olivat odotettua tulisempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! On jo kova ikävä kevättä, se iskee aina näihin aikoihin. Toissapäiväinen auringonpaiste innosti jo ennakkotilaamaan siemenperunatkin. :D Mahtava kuulla että tuli runsaasti satoa! Luinkin että ovat noin 30 000 scovillen asteikolla. Jännityksellä odotan että pääsee maistamaan. :) Ehkä niitä voisi säilöä makeaan etikkaliemeen talveksi.

      Poista
  2. Kiinnostava tuo idätysalusta, olen kyllä tästä menetelmästä lukenut, mutta omakohtainen kokemus puuttuu. Omat paprikani kylvin kasvusammalpetiin, nyt ne on jo koulittu. Tänä vuonna laitoin vain yhtä lajia kasvamaan, sillä 'Olly' on ollut satoisa ja herkullinen. Pitää yrittää hillitä itseä, ettei kokeilisi monenlaista, tahtoo välillä karata touhu käsistä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se aina lähtee mopo keulimaan kaikkien ihanien lajikkeiden äärellä. :D Täytyypä laittaa tuo ’Olly’ muistiin, kiitos lajikevinkistä! Paprikat ovat niin ihania ja herkullisia!

      Poista
  3. Kasvatan suippopaprikoita ruukussa lasitetulla parvekkeella. Helleviikon jälkeen osaan paprikoista tuli ruskeita vyöhykkeitä. Jouduin napsimaan 4 paprikan raakiletta pois niiden päiden muututtua ruskeiksi. Mikähän tällaiseen voi olla syynä? Liian korkeat lämpötilat parvekkeella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaisin kuvailemasi perusteella ruskeita laikkuja latvamädäksi, joka voi vaivata tomaattien lisäksi paprikoitakin. Se voi johtua muutamastakin eri syystä. Esimerkiksi kalsiumin puutteesta, lannoituksen epätasapainosta sekä liiasta tai liian vähäisestä kastelusta. Lasitetulla parvekkeella on varmasti vaikeaa pitää tasaisia kasteluolosuhteita kun siellä lämpötilat kohoavat kuumaksi. Hyvä tuuletus helteisinä kesäpäivinä kannattaa.

      Poista

Blogger Template by pipdig