perjantai 30. heinäkuuta 2021

Pensaspapusato pääsi yllättämään

 


Sadonkorjuuaika alkaa olla puutarhassa taas parhaimmillaan ja tämän kesän iloinen yllättäjä oli matala pensas-/taitepapu ’Tendergreen’, jota on nyt saanut kerätä kilokaupalla. Kylmänherkät pavut yleensä suositellaan esikasvatettavaksi kasvihuoneessa mutta keväällä lämpöaallon sattuessa kohdalle painelin pavut suoraan kasvilavaan harson alle. Lavan pohjalla oli pieni kerros tuoretta lantaa, joten tiesin sen lämmittävän hieman kasvualustaa.

Kylvin koristeeksi lavan reunaan rivin matalakasvuista ’Alaska Salmon Orange’ -pensaskrassia. 

Olen aiemmin kasvattanut lähinnä köynnöstäviä papuja, kuten kestosuosikkiani ’Blue Lake’ -salkopapua mutta nyt kyllä innostuin toden teolla matalista pensaspavuista sillä ne eivät kaipaa lainkaan tuentaa ja pieneltä alalta tuli aika reippaasti satoa. Pahoittelen hieman epätaiteellista otosta, mutta tässä kuva lavasta kesäkuulta, jossa näkyy kuinka pienestä alasta on lopulta kyse.


Tänään kerätty papusato oli 2,3kg ja lähes samanlaisen satsin pistin pakkaseen jo reilu viikko sitten. Eli kyllä ensi talvena saa kesämuistoja maistella sellaisenaan keitettynä tai vaikka keiton sekaan pätkittynä. :) Rakastan kyllä näiden papujen nautiskelua ihan niiden maun takia samaan tyylin kuin uusia perunoita, ihan vain pienen voinokareen kera.Pavut rakastavat lämpöä ja sitähän tänä kesänä on piisannut. Tiettyjä hyötykasveja olen kastellut ahkerasti, kuten papuja ja kesäkurpitsaa, jonka sato on myös sen verran reipas että niiden ryöppäysprosessi (siivutettuina) taitaa alkaa seuraavaksi. Olen monesti havainnut talvella kaipaavani kesäkurpitsaa, joten täytyyhän sekin säilömismenetelmä kokeilla. Onko sinulla kokemusta kesäkurpitsan pakastamisesta? Moni pakastaa sitä myös soseena tai jopa ihan raakaraasteena, mutta raakana pakastettuna koostumus ilmeisesti kärsii sen verran että nopea ryöppäys takaa paremman loputuloksen. Itse myös jotenkin ajattelen että ryöpättynä elintarvike on turvallisempi pakastaa kun keittäminen tuhoaa mahdolliset bakteerit.

Papujen esikeittäminen/ryöppäys tapahtuu isossa kattilassa ja runsaassa vedessä. Jotkut myös höyryttävät papuja, mutta itse tykkään että ne kiehuvat kunnolla. Olen ryöpännyt papuja yleensä pakastamista varten reilut 5 minuuttia ja jäähdytyksen jälkeen pakastanut rasioissa tai kerta-annospusseissa. Pakkasesta pois otettaessa ne keitetään jälleen suolavedessä 5-10 minuuttia. 

Huom! Pavut sisältävät myrkyllisiä vatsanväänteitä sisältäviä yhdisteitä, joten esikäsittely on pakollista. Osan pavuista keitin huomista wokkiruokaa varten, joten annoin niiden kiehua saman tien 10 minuuttia ja keittämisen jälkeen ne on hyvä jäähdyttää nopeasti kylmällä vedellä huuhtomalla. Voit lukea lisää aiheesta esimerkiksi Ruokaviraston tai Marttojen sivuilta. Tämä väsynyt mutta onnellinen hyötytarhuri jatkaa nyt pakasteiden pussittamista ja täytyy vielä ensi kevättä ajatellen tutkailla tarkkaan kaikkien ihanien matalien pensaspapulajikkeiden ominaisuuksia. Tämä lajike oli ainakin kokeilemisen arvoinen. Sen pienet kukatkin olivat hurmaavan vaaleat laventeliliilat. Ihanan virvoittavia sadepäiviä, sadonkorjuuta ja siirtymää elokuun puolelle!

SHARE:

8 kommenttia

 1. Pavut ovat minunkin lemppareitani, komean papusadon olet saanut!
  Itsekään en ole oikein keksinyt hyvää kesäkurpitsan säilöntään, niitä tosiaan olisi kiva saada talvellakin. Itse olen todennut parhaaksi sen, että lisään kesäkurpitsaa muiden säilykkeiden joukkoon, esimerkiksi tomaattikastikkeeseen ja kurkkusäilykkeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiits vinkistä, tuo on hyvä idea! Pikkelöinti on kyllä varma keino saada sato talteen. :) Pavut ovat kyllä ihania niin kesällä kuin talvella pakkasesta kiehautettuina. Näitä lisää ensi kesänä!

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä! Täytyykin mennä tsekkaamaan papusato, tosin kahden viikon poissaolo heinäkuussa näivetti aika paljon kasvimaata. Silti, ihan kuin olisin huomannut siellä jotakin pavuntapaista... (ehkä 2 palkoa :-D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Joo, eipä se sato aina joka paikassa onnistu. Tämä kesä asetti aika paljon haasteita ja täälläkin kuivahti yksi sun toinenkin satokasvi jos en ollut ihan juuri sitä kastelemassa. Pari paikkaa jäi vähän hunningolle... :(

   Poista
 3. Minä olen tykästynyt violettiin 'Purple Teepee' vahapapuun💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, se on varsin kaunis! :) Kaikki ihanan värikkäät satokasvit ovat upea maukas lisä puutarhaan.

   Poista
 4. Olen pakastanut pensaspapuja ja joskus niistä on tullut todella oudon makuisia pakkasessa. Jotenkin olen yhdistänyt sen höyrytysmenetelmään, sillä en muista, että keittäen käsiteltynä olisi käynyt niin. 5 minuuttia ennen pakastamista tuntuu aika pitkältä ajalta. Olen keittänyt lyhyemmin ja sitten itse ruuanlaitossa vasta kypsentänyt. Eikö pitkä keittoaika ennen pakastamista tee niistä vetisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää! Mä en ole koskaan kokeillut höyryttää, niin en osaa siinä suhteessa makua kommentoida, keitän ne tosiaan aina runsaassa vedessä sen 5 min ja usein myös huuhtelen heti jääkylmällä vedellä siivilässä että jäähtyvät nopeammin ja siten myös se kypsyminen pysähtyy siihen. Voi toki olla että höyryttämisessä ne papujen sisältämät haitalliset aineet eivät liukene pois niin kuin vedessä keittäessä ja siksi jää outo maku? Ei ne mun mielestä kovin vetisiä ole olleet, ainakaan mun makuun. Toki jos haluaa että pavut ovat rapeampia niin varmaan voi sitten lyhyemmän ajan keittää. Mä en halua saada vatsanväänteitä lektiinistä niin mieluummin keitän kunnolla, vaikka niistä vähän pehmeäpmiä tulisikin. Käytän vihreitä papuja aika paljon keitoissa.

   Poista

Blogger Template by pipdig