sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Porkkanan kasvatus ruukussa

 


Näin huhtikuun lopulla kun räntäsade hieman haittaa puutarhatöitä ulkona, on hyvä aika jatkaa hyötytarhurointia kasvihuoneen suojassa. Niin minäkin tein tänään. Nyt on nimittäin hyvä aika kylvää porkkanoita ruukkuihin! Porkkanat kylvetään maahan yleensä heti kun maa on ulkona lämmennyt, mutta ruukkuihin kylvettäessä saa mukavasti etumatkaa. Porkkana tarvitsee ilmavan, ravinteikkaan ja pehmeän kasvualustan, jotta siitä kehittyy tasaisen suora ja komea juures. Ämpärissä, ruukussa tai suuremmassa saavissa on itse helppo säädellä mullan koostumusta. Samoin kasvilavassa.


Kylvin porkkanaa myös kasvilavaan syyskylvönä 17.11. juuri ennen pakkasia ja jännityksellä nyt odottelen itääkö lavasta mitään. Ylemmässä kuvassa levitin syksyllä hieman tuhkaa ja sekoitin sen kasvualustaan ennen porkkanan kylvöä.


Takaisin ruukkuviljelyyn... Sekoitin nyt 45 l kokoiseen saaviin (jossa porattuna reiät pohjassa) pussillisen melko hienojakoista multaa ja varmistin että seassa ei ole paakkuja tai muita kokkareita, jotka haittaisivat porkkanoiden kasvua. Sekoitin joukkoon vielä pari lapiollista hiekkaa, ripauksen kanankakkarakeita, luomu luujauhoa, ison kupillisen käytettyjä kahvinporoja ja ripottelin sekaan myös hieman puhdasta lehtipuun tuhkaa, sillä porkkana pitää hyvin kalkitusta kasvualustasta. Lisäksi tuhkassa on porkkanalle tärkeää booria sekä kaliumia. 

Kun unelmanpehmeä kasvualusta tuli huolella sekoitettua, painelin saavin reunaan yhden kehän verran istukassipuleita. Sipuli kun on porkkanan hyvä kumppanuuskasvi ja sen voimakas tuoksu harhauttaa porkkanakärpäsiä.Lajikkeeksi tähän suureen astiaan valitsin ranskalaisen vanhan klassikon ’St Valéry’, jota on kasvatettu jo vuodesta 1885. Tätä porkkanaa on esimerkiksi Englannissa kasvatettu ihan jopa kasvinäyttelytarkoitukseen ja sen pitäisi myös tuottaa varsin suurikokoista satoa talven varalle. Nyt haaveilenkin tämän siemenkylvön myötä valtavista kauniista porkkanoista, joita nostaa saavista vaikkapa syys-lokakuussa. Syksyn tullen astian voi nostaa kasvihuoneeseen ja antaa kasvun jatkua niin pitkälle kuin mahdollista. Tuleva kesä näyttää kuinka käy!

Painelin kuitenkin mullan pintaan kolot siemenille silmämääräisesti sellaisin välein, että voin loppukesällä myös pihistää muutamia maistiaisia ja antaa lopun sadon kasvattaa kokoa. Vaikka siemenet ovat pieniä, porkkanan kylvö kannattaa tehdä huolella ja ajan kanssa, koska lopulta siinä säästyy tylsältä harventamiselta, siemeniä ei mene hukkaan ja harventaessa on aina myös se riski, että porkkanakärpäset haistavat hyvät apajat ja kiitävät paikalle. 

Kesän aikana porkkana tulee myös mullata, jotta juuren yläosa ei vihertyisi valossa. Siksi kannattaa jättää ruukkuun vähän ylimääräistä tilaa multaamiselle. 

Viime kesänä yhdestä 30cm halkaisijaltaan olevasta ruukusta tuli varsin mukava, tasalaatuinen ja vaivaton sato kasvutilaan nähden, joten nyt ovat tavoitteet korkeammalla isompien saavien kanssa.Tässä kuvassa viime kesän violetteja ’Purple Haze’-kesäporkkanoita, joita kasvatin tällä samalla periaatteella. Lajike nousi heti suosikkilistalleni, maku oli ihana ja makea. Halusin popsia kaikki jo ihan raakana, mutta kyllähän ne höyrytettyinä olivat myös mahtavia (mehumaijan ritilässä höyryttämällä saa kaikkein makeimmat porkkanat, kun maku ei liukene keitinveteen). Pidän myös tämän lajikkeen herkullisen kauniista ulkonäöstä, pintakerroksen ollessa syvän violetti ja sisus lämpimän oranssi. 

Pakko oli siis näitäkin istuttaa nyt yksi - tällä kertaa huomattavasti isompi - astiallinen täyteen. Kokeiluun meni kolmanteen ruukkuun myös toista violettia ’Cosmic Purple’ -nimistä lajiketta.Nyt siis suurta porkkanasatoa tavoittelemaan!
Tässä tiivistettynä porkkanan ruukkuviljelyn salat:

 • huolehdi ilmavan pehmeästä, ravinteikkaasta ja hyvin kalkitusta kasvualustasta
 • jätä pintaan noin 5-10cm tilaa multaamiselle
 • kuvittele kuinka leveäksi yksi porkkana kasvaa ja kylvä siemenet maltilla sopivin välein
 • torju porkkanakärpäset
 • muista kastella, sillä ruukku voi kuivua nopeasti - ja vastaavasti ulkona saavia pitäessäsi, huolehdi pohjareikien avulla että astia ei sateella muuttu lilluvaksi vesiämpäriksi
 • kesällä voi levittää pinnalle ruohosilppua antamaan typpilannosta porkkanoille ja samalla kate estää kosteuden haihtumisen kuivalla säällä
 • ruukkuviljelyä kannattaa rohkeasti kokeilla, mikäli pihalla ei ole tilaa kasvimaalle ja haluaisi silti suurta satoa pieneltä alalta
Kasvun iloa ja lämpimämpiä kevätpäiviä!

SHARE:

12 kommenttia

 1. Hyvä vinkki myös porkkanan kasvattamiseen vaikkapa parvekkeella, ei aina tarvita varsinaista kasvimaata.

  VastaaPoista
 2. Mukava idea saada vähän lisätilaa. Itse kylvin lisää retiisiä, vähän lavaan ja yhteen sinkkiastiaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! ;) Minulla kävi viime keväänä niin että avomaalla rikkaruohot ottivat porkkanamaasta vallan ja kuivan kesän myötä itäminen hidastui. Siitä viisastuneena satsaan nyt porkkanasatoon ruuukuissa ja perunat pääsevät kasvimaalle.

   Poista
 3. Hyvä vinkki, taidan kokeilla kasvarissa yhdellä ruukulla. Loput sitten kasvulavoihin. Mutta saa näin vähän etumatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Suomen lyhyen kasvukauden vuoksi on ihan hyvä saada pientäkin etumatkaa. :) Porkkanalla on kuitenkin aika pitkä itämisaika ja ruukussa pysyy kasvualusta rikkaruohottomana.

   Poista
 4. Taidanpa minäkin kylvää porkkanoita isoon ruukkuun. Myöhemmin sitten kasvilavaan edelliskesien tapaan. Tuhkaa en ole älynnyt sekoittaa porkkanoiden kasvumultaan. Tärkeä tieto, josta kiitän. Purple Haze on myös silmänruokaa. Ehtisiköhän sen siemeniä vielä Impectalta saada?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tuli uutta tietoa! :) Hmmm... En tiedä, en ole Impectalta koskaan vielä suoraan tilannut niin en tiedä toimitusajoista. Näitä löytyy kyllä varmaan ihan tavarataloistakin, jos sinne uskaltaa mennä ostoksille. Itse tilasin Exotic Gardenista.

   Poista
 5. Kiva vinkki minä kyllä kasvatan lavoissa ainoastaan mutta monelle varmasti tämä oli hyödyllistä tietoa. Ihanan väriset porkkanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on lavoissa kasvamassa montaa sorttia. Laitoin myös kylvönauhaa, jossa violettia, keltaista ja valkoista. :) Yritän testailla mistä saa parhaimman sadon kasvualaan nähden kun yritän maksimoida sadon. :D

   Poista
 6. Kylyvin viimme keväänä porkkanoota sisälle sankoohin. Hupsahti ko pussilline siämeniä. No, tiätäähän kuinka siinä kävi...viirakko, enkä tiätenkää malttanu harventaa tarpeheksi. Piäniä tuli, ku olivat tosiaan liian tiuhas, mutta hyviä silti. Ny kiaputin varmuuren vuaksi nauhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhee... Olen kokenut saman kylvövimman lavoissa ja pieniä ruikkujahan sieltä lopulta tuli. Mikään ei ole tylsempää kuin porkkanarivin harventaminen, joten olen nyt yrittänyt rauhoittaa itseni ennen kylvöä ja ajatella että kyllä ne siemenet itää vaikka vähemmänkin laittaisi. :)

   Poista

Blogger Template by pipdig