keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Kumppanuuskasvit - peruna ja härkäpapu


Aivan etelässä varhaisperunat menivät maahan jo maaliskuun loppupuolella. Kotipuutarhureilla kautta maan voivat varhaisperunat mennä ämpäri- tai ruukkukasvatukseen heti kun siemenperunat saapuvat, mikäli sopivaa tilaa löytyy. Kasvihuoneen suojissa ne myös pärjäilevät varsin hyvin. 

Samankin paikkakunnan eri pihoilla jään ja lumen sulamisnopeudet vaihtelevat suurestikin ja siihen vaikuttavat mm. maaperän laatu, puusto, sijainti ja mikroilmasto. Omalla suojaisan kivikoisella, loivasti alas viettävällä pihallani maa on ollut melko hyvin sula jo noin pari viikkoa ja otollisimpaan perunamaahan istutettiin ensimmäiset perunat lämpimällä jaksolla 19.4. ja peiteltiin tuplaharsolla. Mullan ja harson suojissa perunat ovat turvassa vielä vaikka työpakkasiakin esiintyy. Täytyy vain pitää silmällä perunanvarsien kasvua. Jos ne nousevat aikaisin pintaan kun on vielä kylmää, täytyy ne mullata turvaan, jotta eivät paleltuisi.



Tänään oli aika jatkaa perunoiden istutusta tutuilla ja turvallisilla varhaisperunalajikkeilla ’Timo’ ja ’Solist’, jotka molemmat kestävät istutuksen kylmäänkin maahan. Kaveriksi perunamaan päätyyn pääsi myös varsin kaunista härkäpäapulajiketta nimeltään ’Crimson Flowered’. Se on matalakasvuinen lajike, jonka koristeelliset kukat ovat kauniin anilliinin-/purppuranpunaiset. Kuvan Solist-perunoilla ei ollut vielä kovin suuria ituja, toisin kuin Timoilla.



Härkäpavut ’Crimson Flowered’


Härkäpapu ja peruna ovat perinteiset hyvät kumppanuuskasvit keskenään. Typpeä sitovien härkäpapujen juurinystyröiden sanotaan samalla luovuttavan typpeä myös kumppanuuskasvi perunalle, jonka sato sen myötä myös paranee. Koska on tärkeää puhua myös mokailuistaan - jotta muut eivät tee samaa virhettä - kerron että itselläni tämä kumppanuuskasvikokeilu meni ensimmäisellä kerralla vuosia sitten mönkään varsin mallikkaasti kun hyvin ravinteikkaaseen kasvilavaan istutin siemenperunat ja samalla niiden väleihin kylvin härkäpavut. Kaikki näytti aluksi varsin lupaavalta, kunnes liian vahva maa sai perunanvarret ampaisemaan niin, että nuoret härkäpavuntaimet hukkuivat sinne perunaviidakon keskelle tyystin ja kuolivat. 


Sinnittelevä härkäpapu 11.6.2018 ennen kuin perunat taltuttivat sen hengiltä kesäkuun lopulla.


Härkäpavut kasvavat lajikkeesta riippuen noin 60-100cm korkeiksi. Tämän oman kokemuksen perusteella sanonkin, että jos perunaa ja härkäpapua laittaa kasvamaan kumppaneiksi vierekkäin, kannattaa ne sijoittaa tarpeeksi suuren välin päähän omiksi selkeiksi osioiksi, jotta peruna ei pääse tukahduttamaan härkäpapua ja samalla myös niiden sadonkorjuu helpottuu. Toisekseen maa ei todellakaan saa olla liian typpipitoista. Liika typpi kasvattaa lähinnä suuret vihreät naatit mukuloiden kustannuksella, siksi esimerkiksi kanankakkarakeet ovat aivan liian tujua perunalle. 

Ihmettelenkin monesti miksi kanankakkaa laitetaan kaikkiin kaupallisiin perunalannoksiin. Olen seurannut paljon ulkomaisia (hyin runsassatoisia) perunankasvatusvideoita YouTubessa ja aika usein nousee esille kokemusten kautta että esimerkiksi maatunut hevosenlanta on huomattavasti parempi lannoite perunalle, koska se ei ole yhtä typpipitoista ja hevosenlanta parantaa muutenkin perunamaan humuspitoisuutta. 


Palkokasvit ovat aina kasvaessaan samalla maanparannuskasveja. Niiden viljelyn jälkeen voi paikalle seuraavan vuonna istuttaa enemmän ravinteita kaipaavia kasveja. Lähes kaikki pavut ovat todella kylmänarkoja kasveja, mutta härkäpapu on nimestään huolimatta virnakasvi (Vicia) ja sen voi kylvää myös kylmään maahan. Muiden papujen (Phaseolus) esikasvatus kun aloitetaan kasvihuoneessa vasta toukokuussa.


Perunalle hyviä kumppanuuskasveja ovat härkäpavun lisäksi esimerkiksi piparjuuri ja kaali. Tilli on myös hyvä perunan kumppani ja samalle alueelle kannattaa kylvää kehäkukkaa ja istuttaa samettikukkia torjumaan tuholaisia kuten ankeroisia.



Kesän parhaat maut viihtyvät yhdessä myös kasvimaalla - peruna ja tilli!

Pavuille hyviä kumppanuuskasveja ovat esimerkiksi maissi, kaali, kesäkurpitsa, kurkku, retiisi ja mangoldi.

’Timo’ -varhaisperunat ja härkäpavut pääsivät maatuneella hevosenlannalla terästettyyn matalaan lavaan.

Tästä mainitsemastani kumppanuuskasvikatastrofista viisastuneena laitoin nyt härkäpavut perunalavan eteläpäätyyn ihan omaksi osiokseen ja nähtäväksi jää, nousevatko sieltä syrjältä lopulta ne maukkaammat ja suurimmat varhaisperunat. :) Toivotaan niin.

Hauskaa vappua ajoittaisesta räntäsateesta huolimatta! Pidetään katse tiukasti juhannuksen uusissa perunoissa...

SHARE:

11 kommenttia

  1. Härkäpapua enoo koskaa kokeellu, perunoota kerran. Ihan hyvän saron sain yhyrestä lavasta. Nykki on muutama pottu iteellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lavat kyllä tuottaa yllättävän hyvin pieneltäkin alalta. Oman maan potut maistuvat aina kesällä niin hyviltä. :)

      Poista
  2. Härkäpapua olen kasvattanut, mutta en perunan kaverina. Crimson Flowered on kaunis härkäpapu jo silmillekin. Kasvariin laitoin toissa viikolla muutaman perunan isoon kukkaruukkuun ja huoneenlämmössä on muutama lisää kehittämässä ituja iholleen. Ne laitan multaan myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäistä kertaa nyt itse Crimson Floweredia laitoin mutta kuvissa olen ihaillut sen kauneutta. Samat hommat täälläkin menossa. :) Tänään kyllä laitoin jo harson alle myös lavaan Annabelleä kun oli jo niin isot idut.

      Poista
    2. Minun Annabelleni odottaa niiden itujen kasvua. Kaunis ja hyvänmakuinen peruna.

      Poista
  3. Tuota samaa härkäpapua kasvatan nykyisin joka vuosi. Kerään syksyllä palot talteen ja otan seuraavan vuoden siemenet. Hyvä lajike joka on tanakka ja matala. latvon sen kuitenkin jotta sato kypsyisi aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin otin ruusupapuja talteen viime syksynä, niitä on jemmassa iso purkillinen. Tästä täytyy myös ottaa osa talteen. Iso kiitos vinkistä latvomisen suhteen, hyvä tietää! :)

      Poista
  4. Me ollaan kasvatettu perunaa vain lavoissa ja Annabellaa. Nyt on harson alla vasta kolme perunaa. Istutamme kuukirjan mukaan ja kohta pääsee multaan lisää perunaa. Sitten vielä kolmaskin erä. Istutamme kolmekymmentä siemenperunaa yhteensä. Piti ensin laittaa nämä kolme ämpäriin mutta sitten ei viitsitty kuitenkaan. Kiitos kumppanuuskasvi tiedoista. 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annabelle on kyllä ihana peruna! Kasvihuoneessa on jo saaveissa jonkin verran perunaa ja pian olisi täälläkin tarkoitus laittaa myös ihan maahan. Täytyykin vilkaista kuukalenterista otollinen päivä, kiitos vinkistä! :)

      Poista
  5. Vuosia laittanut sekä perunat että väleihin härkäpavut yhtäaikaa. Erinomaisen hyvin ovat yhdessä kasvaneet ja satoa tullut kummastakin oikein hyvin. Penkin päässä kasvaa ns saunakukka, joka houkuttelee kirvat härkäpavun asemesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla! Kyllä kumppanuuskasveista on paljon hyötyä. Peltosaunio on kaunis, vaikka toki voi levitä aika reippaasti. :) Kannattaa kylvää perunan rinnalle myös kehäkukkia, kuminaa ja miksei vaikka kamomillasauniota, se ei ole ehkä niin tunkeileva kuin peltosaunio ja siitä saa samalla teeainekset kerättyä halutessaan.

      Poista

Blogger Template by pipdig