sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Mangoldin pakastaminen

 



Ensimmäisen pakkasyön lähestyminen pisti tähän hyötytarhuriin vauhtia ja lauantai kuluikin kaikenlaista satoa ja viimeisiä kukkia ahkerasti kerätessä ja vielä joitakin valikoituja kasveja suojatessa pakkasharsolla. Punajuuria ja porkkanoita nostin lavoista ruoanlaittoon, daalioita, tsinnioita, sekä kosmos- ja auringonkukkia leikkasin niin kotiin kuin kasvihuoneeseen ja vihdoinkin tartuin myös toimeen mangoldin säilömisen kanssa. 



Mangoldi (Beta vulgaris var. cicla) on helppo lehtivihannes, jota voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tapaan ja sen suurista lehdistä voi tehdä halutessaan vaikka täytettyjä kääryleitä. Värikkäät varret ovat myös herkullista syötävää.



Ennen pakastamista mangoldit tulee nopeasti ryöpätä kiehuvassa vedessä, jonka jälkeen ne tulee nopeasti jäähdyttää vaikkapa huuhtomalla ne jääkylmällä vedellä siivilässä. Lehtiosille riittää parin minuutin ryöppäys ja paksumpia varsia voi ryöpätä noin 3 min. 

Kylmähuuhtelun jälkeen lehdistä on hyvä puristella ylimääräiset vedet pois. Sitten pinaatin tapaan lehdet saa hienontaa ja pakata pieniin annospusseihin pakkaseen. Sieltä niitä voi sulattaa kerta-annoksina suoraan ruokien joukkoon, kuten keittoon, pannulle muhennokseen tai munakkaaseen, piirakan täytteeksi tai vaikkapa lettuihin. Varret ja lehdet kannattaa pakata eri pusseihin jos haluaa käyttää niitä erilaisissa ruokalajeissa.


Mangoldi on piristävän kaunis ja helppo kasvi hyötytarhassa. Keväällä toukokuussa kylvin lavaan ’Bright Lights’ -siemensekoitusta, josta kasvoi ihanan värikkäitä mangoldeja: kirkkaankeltaisia, joulunpunaisia ja sähäkän violettiin vivahtavia magentanpunaisia.


Pakastin alkaa olla tässä vaiheessa loppukesää/syksyä jo melkoisen täynnä niin marjoja kuin papuja, kesäkurpitsaa, sipulinvarsia ym. Ja nyt myös tietysti TATTEJA! Joka paikka täynnä tatteja! Kuivan kesän jälkeen en osannut odottaa näin yllättävän mahtavaa sienivuotta. Nyt vielä odotellaan josko suppilovahveroita ja orakkaita alkaisi pikkuhiljaa ilmestyä. :) Ihania omavaraisen sadonkorjuun värittämiä syyspäiviä! 

SHARE:

8 kommenttia

  1. Minäkin tykkään mangoldista, jota olen oppinut käyttämään monipuolisesti ruoanvalmistuksessa. Plussaa on sen kauneus kasvimaalla. Tänä vuonna istutin hölmöyttäni ruusukaalia samaan lavakaulukseen sillä seurauksella, ettei mangoldille jäänyt elintilaa. Ei siis mangoldia, mutta onneksi ja toivon mukaan näistä mokista oppii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä saa kyllä reilummin satoa kuin pinaatista ja tosiaan kaunis ulkonäkö on plussaa. :) Terveyshyödyt taitavat olla aika lailla samaa luokkaa pinaatin kanssa. Toki tämäkin kerää jonkin verran nitraattia. Ruusukaalit on ihania! Minulla ei ole oikein ollut onnea kaalien kasvatuksen kanssa. Liian varovasti on tullut aina lannoitettua.

      Poista
  2. Kiitos tästä, tiato tuli tarpeesehen. Tairan tiätää, mitä tänään teen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että oli hyötyä! :) Täälläkin taitaa säilöntähommat jatkua. Ihan aavistuksen meni yöllä nollan alapuolelle mutta kaikki kasvit siitä vielä selvisivät.

      Poista
  3. Kauan sitten kasvatin mangoldia. Se toimi oikein hyvin wokeissa. Ja ehdottoman kaunis katseenvangitsija kasvimaalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kyllä aika täydellinen wok-vihannekseksi! Monikäyttöisyytensä vuoksi voi laittaa ruokaan kuin ruokaan. :) Värikkäät varret suorastaan hehkuvat.

      Poista
  4. Ihanat nuo sinun mangoliat.Minulla ei itänyt kuin vaivaiset kolme yksi on noin kymmenen senttiä korkea ja kaksi ehkä kolme senttiä. Ei taida tarvita pakastaa 😣
    Kyllä harmitti samoin lehtipersiljaa iti yksi. Kummallista tämä vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi! Olisiko ollut ihan siemenissä vikaa? Huomasin itselläni tänä vuonna että esim. joidenkin kukkien siementen kohdalla tuli vähän väärän värisiä lajikkeita ja joskus kyllä käy myös niin että kaikki eivät idä. Paras tapaus kohdallani oli yksi siemenpussi jossa oli tasan yksi siemen. Se tosin kyllä onneksi iti... :D

      Poista

Blogger Template by pipdig