maanantai 20. syyskuuta 2021

Kuumottava omenachutney


 

Moni teistä tietää sen: kun omenoita alkaa puusta tulemaan, niitähän tulee koppakaupalla! Itselläni ei omassa puutarhassa ihan vielä ole tätä positiivista ongelmaa, sillä puuni ovat vielä niin pieniä. Vanhempieni mökillä sen sijaan omppuja on tullut kahdesta puusta tänä syksynä todella paljon. 

Piirakkaa on leivottu ja omenahilloa keitetty urakalla. Nyt oli aika kerätä vielä viimeiset omenat ja päätin kehitellä niistä pienen omenachutney-erän. Raparperichutney on ollut aina meidän perheen suosikki. Tänä kesänä en sitä jostain syystä muistanut tehdä, mutta onnistuuhan se onneksi varsin hyvin omenoistakin!


Mausteeksi laitoin kanelia, mustapippuria sekä pilkoin siivuja valmiiksi säilöttyjä tulisia jalapenoja koska itse en tänä vuonna chilejä kasvattanut. Toki myös kuivattu, jauhettu chili käy. Jos itsellä on tuoretta chiliä käyttää niin aina parempi! Kuumuutta kannattaa lisätä ihan oman maun mukaan.  

Pieni tulisuus, etikka ja mausteinen makeus yhdessä omenan kanssa luovat kuumottavan lisukkeen syksyn pataruoille tai juustotarjottimelle. Joukkoon hienonsin kasvihuoneesta poimittuna myös yhden tuoreen napostelupaprikan, joka vastaa kooltaan noin puolikasta isoa paprikaa. Tässä reseptini näiden syksyn viimeisten omppujen säilömiseen:


Kuumottava omenachutney

1,5 l       omenapaloja
2            keskikokoista sipulia hienonnettuna
½          paprika kuutioituna
3 dl        sokeria
1½ dl    väkiviinaetikkaa
1 tl         suolaa
1 tl         jauhettua kanelia
½ tl       rouhittua mustapippuria
              chiliä oman maun (lue: kestävyyden) mukaan 

Pilko omenat kuorineen noin 1-2 cm paloiksi ja hienonna sipuli sekä paprika. Mittaa niiden lisäksi kattilaan sokeri, etikka, suola ja mausteet. Keitä hiljaa poristen niin kauan kunnes omenapalat kypsyvät läpikuultaviksi. Tölkitä ja säilytä jääkaapissa. Käytä noin kuukauden kuluessa.

(Maustevinkki: halutessasi mausteeksi käy myös vaikkapa tähtianis, inkivääri ja valkosipuli)


Kuulaita syyspäiviä täältä erinäisten säilöntäoperaatioiden keskeltä!



SHARE:

7 kommenttia

  1. Mukavia syyspäiviä sinne säilöntäoperaatioiden keskelle!
    Kukin lempipuuhassaan. Täällä olen siirrellyt kasveja ja kaivanut kiviä maasta antaumuksella ;-)
    Kiitos reseptistä! Omenoita on täälläkin hieman liikaa, mutta olen saanut levitettyä satoa naapureille, joten ehkä ei enää joudu chutneyn keittoon, vaan voi jatkaa kivien pyörittelyä. Mutta pistän tämän muistiin, jos tuleekin tarve. Kuulostaa nimittäin aika hyvältä ja tuo mainintasi juustotarjottimesta sytytti lampun pään päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinne kivien pyörittelyn keskelle! :D Minulla ei enää täällä taida pystyä pyörittelemään enempää kiviä kun on jo pelkkä kallio vastassa. Pyörittelen siis omppuja - ja kohta taas porkkanoita... Huomasinkin että olit leiponut ihanaa omenapiirakkaa. Joo, lähes kaikkihan on todella hyvää juuston kera! ;) Pipari- ja juustotarjotin mausteisten hillokkeiden kera, nam!

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta. Omenoita on vielä sen verran odottamassa, että materiaalia kokeiluun riittää. Itse tehtyjä on myös kiva viedä tuliaisiksi. Tein jo yhden omenachutneyn Strömsön ohjeella. Siinä mausteeksi laitettiin lakritsijauhetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Nyt on kyllä omppuja riittänyt. Herkkupurkki on aina ihana tuliainen, etenkin jos saajalla ei itsellään ole omia omenapuista ja tietysti jokaisella reseptillä tulee aivan erilainen lopputulos. :) Lakritsi kuulostaa kiehtovalta! Joskus näin myös että sitä yhdistettiin vadelmahilloon.

      Poista
  3. Pitäisiköhän kokeilla vielä chutneyta? Onneksi viimeisiä omenoita viedään, ja niistä on ehtinyt karttua monenlaista talven varalle säilöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti! Kyllä aika moni onkin tänä syksynä tehnyt koko arsenaalin omenasäilöntää kaikissa muodoissaan aina hilloista mehuihin ja piirakoihin. :D

      Poista
  4. Pitää vinkata puolisolle tämä resepti. Itse en tykkää ruuanlaitosta, mutta puolisolleni se on harrastus ja nyt hän on vihdoin kiinnostunut myös säilönnästä.

    VastaaPoista

Blogger Template by pipdig