torstai 28. tammikuuta 2021

Raunioyrttikäyte lannoitteena


Rohtoraunioyrtti (Symphytum officinale) on hieman villistikin kasvava mutta komea kasvi, joka tulisi jokaisen hyötytarhurin puutarhasta löytyä - kunhan sen pitää myös kurissa. Se on kaunis ilmestys kukkiessaan sinisen ja liilanpunertavien sävyisillä kukillaan. Keräämällä kasvin lehtiä, voit tehdä niistä hyödyllistä nestemäistä lannoitetta kaikille puutarhan kasveille. Hyötytarhassa etenkin tomaatit ja perunat iloitsevat raunioyrttikäytteestä NPK-lannoitteena (typpi, fosfori, kalium).


Näin valmistat omaa raunioyrttikäytettä

  • kerää ja silppua raunioyrtin alimpia suuria lehtiä kannelliseen muovisaaviin

  • kaada päälle haaleaa vettä ja anna tekeytyä muutaman viikon ajan

  • voit sekoittaa seosta välillä, mutta varoitettakoon että se haisee todella voimakkaalle ja suoraan sanoen kamalalle - niin pitääkin

  • kun lehdet ovat jo hieman ruskettuneen näköisiä, kaada haiseva liemi korkilliseen puloon tai kanisteriin käyttöä varten

  • laimenna käytettäessä 1:10 

  • voit lisätä saaviin uusia lehtiä vanhojen päälle ja täyttää saavin taas vedellä ja laittaa uuden erän tekeytymään

  • lisää halutessasi samaan käytteeseen nokkosta, joka nostaa typpipitoisuutta




SHARE:

5 kommenttia

  1. Hei, laitetaanko kansi tiiviisti kiinni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi laittaa löysästi kannen päälle, se pitää ötökät loitolla. Seosta kannattaaa käydä välillä hieman sekoittamassa - hajusta huolimatta - ja antaa tekeytyä aurinkoisella paikalla lämpimässä. :) Aseta ämpäri sellaiseen paikkaan missä siitä ei tule liikaa hajuhaittaa itselle.

      Poista
  2. Hei, löysin tämän blogin ja ohjeen, kun etsin ohjetta raunioyrttilannoitteelle. Kiitos hajuvaroituksesta, se oli jo muutaman päivän päästä sanoisinko voimakas, ja nyt puolentoista viikon kohdalla sanoinkuvaamaton. Lehtiä en silpunnut, mutta hävinneet ovat liemeen itsestään, lienee näillä helteillä osuutta asiaan. Miehen toiveesta siirsin pänikän kauemmas pihalle ;) Voikos tätä jokaiseen kasteluveteen sekoitella, vai täytyykö pitää väliaikoja? Tomaatteja ämpäreissä aurinkoisella seinustalla kasvata. Ilneisesti tomaatit tykkää enemmän ilman tuota nokkoslisää, taidan jättää sen seuraavasta liemestä pois. Ja käyhän tähän myös tuo ruotsinraunioyrtti, epäilen että tuo mulla pihanlaidassa rehottava on nimenomaan sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit täältä etsimääsi tietoa! Juu, hajuvaroitus on kyllä paikallaan. :) Kannattaa säilyttää se vaikka suljetussa kanisterissa niin ei tule niin paljon hajuhaittaa. Joo, nokkonen lisää läheinnä typpeä ja se taas lisää vihreää kasvua, mutta tomaateissa nimenomaan kukintaa halutaan lisätä ja siihen raunioyrtti auttaa. Yleensä tomaateille annetaan kastelulannosta kerran viikossa. Vedellä toki kannattaa kastella tarpeen mukaan muulloinkin. Kannattaa tarkkailla tomaatin latvoja, jos ne alkavat käpristyä, se on yleensä merkki liikalannoituksesta. Jos taimi kasvaa heikosti ja lehdet kellastuvat tai vaalenevat, niin sitten on ravinnepuutosta.

      Kyllä käy ruotsinraunioyrtti. Itselläni on tarharaunioyrttiä kun sain taimen joskus naapuriltani. Se ei onneksi leviä yhtä hanakasti kuin ruotsinraunioyrtti, joka on haitallisten vieraslajien listalla. Onneksi sen hillitseminen käy hyvin näin, silputessa sitä lannoitteeksi. :)

      Poista
  3. Kiitos! Aloin kyllä epäillä että onko ruotsinraunioyrttiä sittenkään, kun ollut tuossa samassa paikassa sen 15 vuotta kun on tässä asuttu, eikä mihinkään ole karkuteille yrittänyt. Hyvä niin 😊

    VastaaPoista

Blogger Template by pipdig